Közélet

Katasztrófavédelem: Csongrád megye felkészült a télre

Katasztrófavédelem: Csongrád megye felkészült a télre

2012. december 5., szerda
Katasztrófavédelem: Csongrád megye felkészült a télre

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az együttműködő szervezetekkel, társszervekkel közösen kellőképpen felkészült a télre, a nagy hideg és a rendkívüli időjárás okozta helyzetek elhárítására. A katasztrófavédelem kiemelt feladat, ezért a kormány is közös nemzeti ügyként kezeli.

A felkészülési feladatokról

Polner Eörs

, a kormányhivatal főigazgatója beszélt. Elmondta, a közigazgatás készen áll a téli időjárás beálltával keletkező rendkívüli helyzetek kezelésére, hiszen a katasztrófavédelmet a kormány nemzeti ügyként kezeli.

Szatmári Imre

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hangsúlyozta, a téli felkészülést és az ezzel járó rendkívüli feladatok ellátását az idén is az igazgatóság koordinálja. Egyeztetések zajlottak le a társszervek között a Magyar Közút Zrt.-vel, a rendőrséggel, az önkormányzatokkal, a karitatív szervezetekkel, melyek során konkretizálták a feladatokat. Felmérték a települések öngondoskodási képességét, a védekezés során felhasználható készleteket, és naprakészek az adatbázisok is, amelyek a gyors és hatékony beavatkozást segítik. Egyeztettek a civil és a polgárőr szervezetekkel, valamint a tűzoltószövetség tagszervezeteivel, amelyek a lakosság ellátásában vállalnak segítségnyújtást. Igen fontos a lakosság öngondoskodási képessége, hogy lehetőségeihez mérten mindenki kellőképpen készüljön fel a rendkívüli időjárási viszontagságokra, egy esetleges katasztrófahelyzetre. Nagy segítség lehet az egymásra való nagyobb odafigyelés. Ha nem is áll módunkban segíteni, mindenképpen értesítsük azokat a szerveket, amelyek képesek a segítségnyújtásra, figyelmeztet a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Szükség esetén a Magyar Honvédség alakulatai is bevethetők a mentésben. A katasztrófavédelem 24 járművel és 351 fővel készült fel a tél támadására, ehhez társul az önkéntes tűzoltók által mozgósítható 15 gépjármű és a 241 készenlétben álló fő, valamint a megyében működő 58 polgári szövetség 2000 feletti tagsága.

Batiz István

, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke karitatív feladatként a külterületeken és tanyákon élők megsegítését emelte ki. Idén februárban a polgárőrség bebizonyította, hogy rendkívüli helyzetekben nagy szerep hárul rájuk a lakosság ellátásában, hiszen nem csak élelmet és gyógyszereket juttattak el az elzárt tanyák lakóinak, hanem a rendelkezésükre álló 20 terepjáróval sokszor az orvost is ők vitték ki a betegekhez. A Csongrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke,

Dudás Miklós

arra figyelmeztetett, hogy a megyében működő lánglovagoknak korántsem csak a tűzoltás a feladatuk, hiszen bármilyen karitatív tevékenységet támogatnak és bármikor riaszthatók, ha segítségnyújtásról van szó. A közös sajtótájékoztatón elhangzott, bár az új katasztrófavédelmi rendszer jól vizsgázott, mégis indokolt, hogy a tél beálltával a területi államigazgatási, rendvédelmi szervek, a különböző energiaszolgáltatók, illetve a karitatív szervezetek egyeztessék feladataikat, és számba vegyék a rendelkezésre álló erőforrásokat, amelyek a katasztrófavédelmi igazgatóság koordinációja mellett az időjárás okozta esetleges problémák felszámolásához szükségesek. A legfontosabb most is az állampolgárok életének védelme, a létfontosságú rendszerek (energiahálózatok, ellátás, távközlés, stb.) működésének biztosítása, valamint az elesettek segítése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.