Írjon nekünk

Egyetem

Fókuszban a szöveg a szegedi Humboldt-konferencián + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

December 12. és 15. között Humboldt-kollégium zajlik a szegedi egyetemen, a konferencia témája a szöveg, melyet a nyelvészeti mellett interdiszciplináris megközelítésben is vizsgálnak.

A szegedi kollégium létrejötte önmagában is nagy sikernek számít. A Humboldt-kollégiumokat ugyanis korábbi Humboldt-ösztöndíjasok kezdeményezhetik, de a jelenlegi gazdasági helyzetben az előterjesztések csak mintegy harmada valósulhat meg – tudtuk meg Vargáné-Drewnowska Ewa főszervezőtől, a Német Nyelvészeti Tanszék vezetőjétől. A konferencia résztvevőinek mintegy egyharmada Humboldt-ösztöndíjas.

Az Alexander von Humboldt Alapítvány kutatói ösztöndíjak és más elismerések segítségével a német és külföldi tudományos együttműködéseket segíti. Az Alexander von Humboldtról (1769-1859), az ismert német természettudósról elnevezett szervezet programjai nagy hangsúlyt fektetnek a tudományos cserekapcsolatokra. Az egykori ösztöndíjasok egy sajátos alumni szervezetet alkotnak. A Humboldt-hálózat ma több mint 25 ezer tagot számlál a világ mintegy 130 országában, a hálózatban minden tudományterület képviselteti magát. Évente 2 ezernél több kutatási helyet finanszíroznak Németországban és külföldön, mindehhez több mint 800 kutatói ösztöndíjat, illetve díjat osztanak ki.

A szegedi eseményre különböző nyelvészeti diszciplínák jeles szakértői látogattak el, akiknek kutatásai valamiképpen kapcsolódnak a szöveghez. A konferencia középpontjában a szöveg mint kommunikációs forma és mint különböző tudományterületek központi fogalma áll. Az előadások a szöveg nyelvtani, pragmatikai, kognitív, nyelvtörténeti, szövegnyelvészeti és didaktikai megközelítését taglalját, de emellett irodalom-, jog- és informatikatudományi szempontok is szót kapnak. A kollégiumra négy országból – Németország, Lengyelország, Svédország és Finnország – érkeztek előadók, köztük olyan prominens germanisták, mint például Gisela Zifonun, az egyik vezető nyelvész, a híres IDS-nyelvtan egyik vezető szerzője vagy Gerhard Stickel, a mannheimi Német Nyelvtudományi Intézetből (Institut für Deutsche Sprache, IDS) korábbi vezetője.

A szegedi konferencián számos helyi korábbi Humboldt-ösztöndíjas vett és vesz részt, a szegedi német nyelv- és irodalomtudósok – mint Vargáné-Drewnowska Éva, a Német Nyelvészeti Tanszék vezetője, Bernáth Árpád professor emeritus és Csúri Károly, az Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék oktatója, korábbi vezetője – mellett például a jogtudomány területéről Kengyel Miklós professzor, a Magyarországi Humboldt Egyesület vezetője, Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK dékánhelyettese és Szomora Zsolt docens, valamint Nyúl László számítógépes grafikus és Csirik János informatikus professzor.

Az Arisztotelész-féle szövegnyelvészetről beszélt Bernáth Árpád professor emeritus, korábbi Humboldt-ösztöndíjas irodalomtudományi előadásában, mely szintén kiemelte a konferencia interdiszciplináris jellegét. Emellett a kollégium végén, december 15-én egy pódiumbeszélgetésen több nem nyelvész „humboldtos” is részt vesz.

Vargáné-Drewnowska Ewa hangsúlyozta, a Humboldt-alapítvány szeretné a tudományos utánpótlás figyelmét is felkelteni a programmjai iránt. A konferencián a Germán Filológiai Intézet hallgatói is részt vettek, és nem csak a szervezésben, illetve az előadások meghallgatásában. Két hallgató posztert is készített a kollégiumra, az egyik a szövegalkotás folyamatát követi végig a Germanistisches Magazin (GeMa) szerkesztőségénél, a másik pedig olyan „nehéz” szövegfajtákat elemez, mint például a pályázat vagy a meghívó.

A kollégiumot színvonalas kulturális programok kísérik. A rendezvény nyitókoncertjén az SZTE Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének hallgatói közreműködtek, a zárókoncerten pedig a kar oktatói, neves és elismert művészei adnak műsort, ezzel is mélyítve a Bölcsészettudományi és a Zeneművészeti Kar közötti együttműködést.

Egyetem

Karbonlábnyomot számítanak az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Tanulmányi és Információs Központ épületére vonatkozóan.

Tovább olvasom

Egyetem

A honvédelmi tárcával köt együttműködési megállapodást az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Önkéntes Tartalékos Rendszer működtetéséhez szükséges humán és anyagi erőforrások optimalizált felhasználásának érdekében.

Tovább olvasom

Egyetem

A bölcsészkaron is láthatók a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott alkotásai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Április elsejéig várja látogatóit.

Tovább olvasom

Aktuál