Kultúra

Első világháborús relikviákkal vár a Móra-múzeum

Első világháborús relikviákkal vár a Móra-múzeum

2012. december 12., szerda
Első világháborús relikviákkal vár a Móra-múzeum

Első világháborús francia katonai sisakot, vöröskeresztes ápolói köpenyt és kendőt is felpróbálhatnak a diákok a Fekete ház frissen elkészült történeti kamarakiállításán.

A „Világégés és hátország...” című tárlat múzeumpedagógiai céllal jött létre, az első világháborút mutatja be új szemszögből a szegedi diákoknak. Nyírfakéregre írt tábori lapokat, korabeli fegyvereket, imádságos könyveket, képeslapokat és más első világháborús relikviákat is bemutatnak a Fekete ház frissen megnyílt kamaratárlatán. Rendkívüli történelemóra keretein belül várják a múzeum szakemberei a 8. osztályos és középiskolás diákokat, hogy új szemszögből ismertessék meg velük az első világégést. A tárlaton testközelből ismerhetik meg a tanulók a világháború tárgyait: kezükbe foghatnak eredeti francia katonai sisakokat, felpróbálhatnak vöröskeresztes ápolói köpenyt és kendőt is. Emellett megismerhetik két kultikus világháborús emlék, a doberdói fa és a fakatona történetét is. A doberdói fa az Isonzó-folyó mentén harcoló magyar katonák menedéke volt, melyet szétlőttek az ellenséges olasz csapatok. A fa maradványait 1916-ban Szegedre hozták, mely az elesett katonák szimbólumává vált, és mind a mai napig a Fekete házban őrzik. A fakatona szintén az áldozatoknak állít emléket: az a szegedi család, akinek valamely családtagja elesett a harcok alatt, egy-egy pikkelyfejű szöget vert be a fából készült katonába, így emlékezve hős szeretteire. A kamarakiállításra folyamatosan várják a 8. osztályos és középiskolás csoportokat. A tárlat előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.