Közélet

Ellenőrzik a halárakat karácsony előtt az áruházláncokban

Ellenőrzik a halárakat karácsony előtt az áruházláncokban

2012. december 21., péntek
Ellenőrzik a halárakat karácsony előtt az áruházláncokban

Az élőhalak beszerzési áraival kapcsolatos ellenőrzést végez december 21-24. között a nagy áruházláncoknál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kezdeményezésére - közölte a VM pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az ellenőrzéssel a szaktárca célja az, hogy karácsony előtt az üzletekben ne értékesítsenek élőhalat beszerzési ár alatt. A parlament a nyáron fogadta el a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvénymódosítást. Ez a jogszabály pontosítja a mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítók, valamint a kereskedők között a beszerzési ár alatti értékesítés szabályait. A jogszabályváltozással kiküszöbölhető, hogy a kereskedők azonos termékeknél más árrést alkalmazzanak a magyar, illetve a külföldi áruknál. A jogszabály rögzíti továbbá, hogy mi minősül beszerzési ár alatti értékesítésnek, valamint tisztázza, hogy az önköltségi ár alatti értékesítés az üzemi általános költségeket is magában foglalja.

Széles a karácsonyi választék

A karácsonyi ünnepek előtt a haltermelők széles választékkal várják a vásárlókat, és ilyenkor az éves átlagárnál alacsonyabb áron lehet halat venni - közölte

Németh István

, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke pénteken az MTI-vel. Az éves haltermelés 70 százaléka ponty, így legnagyobb mennyiségben tükör-, illetve pikkelyes ponty található a piacon, de lehet kapni folyami és intenzív telepeken tenyésztett afrikai harcsát, busát, kárászt, csukát és süllőt is - ismertette a választékot Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója is. A szakember elmondta, hogy a karácsonyi időszakban rendszerint az éves átlagárnál alacsonyabb áron kínálják a halat a kereskedők. A kereskedelmi láncok áruházaiban kilogrammonként 450-600 forint közötti áron lehet hozzájutni a pontyhoz, a csarnokokban pedig 850-1000 forint között mozog a ponty ára. A harcsát 2 ezer forintért, az afrikai harcsát 1600 forintért lehet megvenni, a süllő kilogrammonként 3500 forintba kerül. Németh István szerint januártól ismét visszaáll a magasabb árszint, kilogrammonként közel ezer forintot kell majd fizetni a pontyért, a ragadozó halak - a harcsa, a csuka, a süllő - pedig 2-3 ezer forintba kerülnek kilogrammonként. Beszélt arról is, hogy az elmúlt öt évben mintegy másfél kilogrammal nőtt az egy főre jutó hazai halfogyasztás, ami azért kedvező, mert a nagy fehérjetartalmú, egészséges zsírsav összetételű élelmiszernek élettartam növelő hatása van. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy míg Magyarországon évente átlagosan 4,5 kilogramm halat és halterméket fogyasztunk, az Európai Unió tagországaiban az egy főre jutó átlag halfogyasztás 24 kilogramm évente. Németh István arról is tájékoztatott, hogy a Tógazda Kft. 600-700 millió forintos árbevétel mellett az idén 10 millió forint nyereségre számít. Az elnök-vezérigazgató elmondta: a magas takarmányárak mellett nehezítette a halgazdálkodást, hogy az aszály miatt kevés víz állt rendelkezésre, a hal kereskedelmi árát viszont nem tudták emelni. Ugyanakkor jó minőségű halat tudtak előállítani, így kedvező pozícióba kerültek Ausztriában, ahol kifejezetten kedvelik a zsírtalan, soványabb pontyokat és el tudták adni a süllőt, a csukát és harcsát is, amelynek az ára többszöröse a pontyénak. A Tógazda közel 2 ezer hektáron gazdálkodik, ebből 100 hektár az Alföldön, a többi pedig a dunántúli megyékben található. A nyári hónapokban a dél-dunántúli részen sújtott leginkább az aszály. A somogyi homokhátakon levő halastavak egy része kiszáradt, a halállományt ki kellett menteni és más tavakban elhelyezni, ahol bőségesebb volt a vízellátás. A cégnek mintegy 80 halastava és több mint negyven telelő-tava van. A halállományt a hidegebb időszakban a kisebb tavacskákban teleltetik át, így ha befagynak a vizek, a jég alatt is tudnak halászni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.