/

Balog: komoly bejelentések várhatók a felsőoktatás pénzügyi ráfordításairól

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komoly bejelentések várhatók a felsőoktatás pénzügyi ráfordításai kapcsán. Erről Balog Zoltán beszélt pénteken, Budapesten a Történelmi Egyházak Közoktatási Intézményvezetői Országos Egyesületének konferenciáján.

Az emberi erőforrások minisztere számokat egyelőre nem mondott, de úgy fogalmazott: komoly bejelentések várhatók a tekintetben, hogy a GDP százalékában mennyit költenek a jövőben a felsőoktatásra. A miniszter kiemelte, a magyar oktatás olyan jelentős változásokon megy keresztül, amelyhez szövetségesekre van szükség. Ennek kapcsán ismét kitért arra – az általa már többször említett – a kultúraváltásra, amely az állam és az állam szolgálatában dolgozók közötti jó partneri viszonyon alapul.

Külön szólt az egyházi oktatási intézmények sajátos helyzetéről, ahol az ott dolgozóknak a gyermekek számára be kell mutatni az egyházi világot, míg a gyermekek által sugárzott világi valóságot az egyház felé kell tolmácsolniuk. Balog Zoltán mindemellett kiemelte azt is, hogy jó szövetségi viszonyra van szükség az állam az oktatási intézmények között, de egyúttal az iskolák és a szülők partneri viszonyát is helyre kell állítani.

A miniszter szerint ugyanis az elmúlt időszakban elterjedt az a mentalitás, hogy az oktatás-nevelés egy szolgáltatás, ahol az elégedetlen vevő számonkérőleg lép fel. Márpedig mint kiemelte, a oktatás-nevelés nem szolgáltatás, hanem szolgálat. Ezen alapul az új köznevelési törvény, és ezen az alapon kell újra felépíteni az iskolák és a szülők közti szövetségi viszonyt is – tette hozzá. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a tehetséges gyermekek felemelkedését legtöbbször nem a szegénység, hanem maguk a szülők akadályozzák. Pedig ha az iskola a szülőket szövetségessé teszi, együtt segíthetik a gyermekek fejlődését – mondta a miniszter.

A konferencián korábban előadást tartott Oláh Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) gazdasági igazgató-helyettese is, aki elmondta, hogy az új tervek szerint teljesen ingyenessé válna a tankönyvellátás rendszere. Mint kifejtette: 2002-ben az éves könyvforgalomból 3,5 milliárd forintot tettek ki a tankönyvek. A tankönyvpiac liberalizációja révén mostanra ez az összeg az ötszörösére emelkedett, idén már 16,5 milliárd forint volt az éves tankönyvforgalom.
Emiatt jelentős változásokat terveznek a tankönyvellátásban – mondta Oláh Gáborné, példaként említve a tartós tankönyvek használatát.

Beszélt arról a tervről is, miszerint a közszférában be akarják vezetni, hogy a nyugdíjas munkavállalók vagy nyugdíjat, vagy munkabért kaphatnak. Mint kiemelte: a különböző felmérések rávilágítottak arra, ez az intézkedés komoly gondokat okozna az oktatásban. A természettudományos szakosodású pedagógusok 80 százalékát érintené az intézkedés – emelte ki példaként a KIK gazdasági igazgató-helyettese. Kijelentette: az egyházaknál ezt biztosan nem fogják bevezetni, az egyházi oktatási intézményekben nem lesz gond a nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatása.

A KIK gazdasági igazgató-helyettese azt is elmondta, hogy a 2013. szeptemberi tanév részletes finanszírozási szabályai, majd csak a jövő év módosításai után realizálódnak. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy – a legutóbbi hírekkel ellentétben – reméli mégis bevezetik a pedagógusi életpályamodellt, s lesz béremelés is.

Előző sztori

Hóesés várható: teljes a mozgósítás a szegedi környezetgazdálkodásnál + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Halálos baleset Mórahalom és Domaszék között

Legutóbbi hasonló cikkek