Közélet

Ajándékokat osztott a kortárs balett és a VTV + FOTÓK

Ajándékokat osztott a kortárs balett és a VTV + FOTÓK

2012. december 4., kedd
Ajándékokat osztott a kortárs balett és a VTV + FOTÓK

A Szegedi Kortárs Balett és a VTV Szeged közös akciója

A nehéz sorsú gyermekek számára indított játékgyűjtést a Szegedi Kortárs Balett. Az adományozásra szánt játékokat a Diótörő című előadásra várták a szervezők, s a társulat tagjai juttatták el a rászorulóknak. Elsők között az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikájának kis betegei részesültek az adományokból.

A jótékonysági akcióhoz a VTV Szeged szerkesztősége is csatlakozott. A helyi televízióknak alapvető feladatuk és kötelességük a rendelkezésükre álló felületeket egy ilyen nemes kezdeményezésre bocsátani - hangsúlyozta

Zelena András

, ügyvezető igazgató-főszerkesztő. A tévé a kapcsolatrendszerét használta fel, hiszen kiváló együttműködést ápol különböző városi cégekkel. A kezdeményezést kiegészítették azzal az ötlettel, hogy a játékok mellett a mindennapi élethez szükséges eszközöket szegedi cégek vásárolják meg a kiválasztott intézményeknek. Így esett a választás az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikájára. Az intézménynek a Printker Zrt. az újszülöttkori szűréshez szükséges számítógépet és ennek kiegészítőit ajándékozta. A Gyermekek Átmeneti Otthonának a CE Glass Industries (korábbi néven Szilánk Zrt.) 100 000 forint értékben lepedőket, konyhai felszereléseket és elektromos berendezéseket adományozott. Az ajándékokat a 25 éves Szegedi Kortárs Balett vezetői és táncosai, valamint a városi televízió munkatársai adták át a hálás kis betegeknek, majd az átmeneti otthon lakóinak.

„Mi csak összekötők vagyunk”

A tévések és a balettosok alaposan felpakoltak, a dobozokban voltak plüss játékok, matchboxok, logikai játékok, kisautók, társas- és készségfejlesztő játékok. Akadt olyan gyerek, aki a saját játékát küldte el, s olyan is, aki teljesen újat adományozott. Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője elmondta, az ötlet magát adta, hiszen a Diótörő című darabban Marika, a főszereplő egy használt játékot kap, amely aztán az útvezetője lesz a történet során. Így aztán egy régi játék is jó játék lehet. Az ötlet innen eredt, megkérték a gyerekeket, ha eljönnek az előadásra, hozzanak otthonról kevésbé kedvelt játékokat, vagy olyanokat, amelyeket nélkülözni tudnak, mert az más számára nagyon hasznos tud lenni. Olyan gyerekekre gondoltak, akiknek a karácsonya szegényesebb, nehezebb sorsú családban élnek, vagy éppen kórházban vannak és ezek az ajándékok boldoggá tudják tenni őket. Rengeteg játék gyűlt össze, meséli Juronics, hiszen egy előadásra eljön 500 gyermek, s nagyon sokan örömmel adakoznak. „A mi szerepünk ebben a legkevesebb” – szerénykedik a koreográfus – „mi csak összekötők vagyunk, egyfajta serkentői ennek a történetnek. A mellet, hogy a gyerekek megszokják, megszeretik a színházat, egy olyan gondolat is elültetődik bennük, hogy nem csak kapni, de adni is jó.” Minden előadás után – az év végéig még 8-szor játsszák a Diótörőt – van ajándék átvétel és átadás. Egyfolytában érkeznek a felajánlások, több ezer ajándék gyűlt eddig össze. A társulat karácsony után is folytatja az akciót. A gyermekklinika és a Kapisztrán utcai otthon lakói után Juronics a hét végén Dévára is visz ajándékokat, a jövő héten pedig a pécsi gyermekklinika betegeit is megörvendezteti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.