Már az ünnepre „hangolnak” – zenés december a Tehetségponttól a Somogyi-könyvtárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Adventi hangversenyt adnak az SZTE Tehetségpont fiatal művészei december 12-én 17 órától a Somogyi-könyvtárban. Az ingyenes koncert a könnyed, vidám operettdallamoktól a meghitt korálmuzsikáig szép élményt ígér minden érdeklődőnek.

Együttműködési megállapodást kötött november végén a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár az SZTE Tehetségponttal.

A műsor

Hartl Bence, SZTE ZMK, harmadéves BA hallgató, gitárművész szak
Johann Sebastian Bach: E-dúr Menuet I & II (BWV 1006a)
Huszár Anita, SZTE JGYPK, harmadéves BA hallgató, ének-zene szak
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Évszakok: December, Op. 37.
Kovács Viktória, SZTE ZMK, elsőéves MA hallgató, gitárművész szakirány
Francisco Tárrega: Marieta (mazurka), Gran Vals, Rosita (polka)
Lukács Angéla, SZTE ZMK, másodéves MA hallgató, operaének-művész szakirány
Kálmán Imre: A Bajadér – Késtem, de ideértem… (Odette belépője)
Lehár Ferenc: Cigányszerelem – Messze a nagy erdő… (Körösházy Ilona)
Surján Noémi, SZTE ZMK, harmadéves BA hallgató, klarinét szak
Louis Spohr: c-moll klarinétverseny, op.26. II. és III. tétel
Kísérő: Káuzli Bálint zongoraművész
Szabó Éva, SZTE ZMK, másodéves MA hallgató, zongoraművész szak
César Franck: Prelúdium és korál a „Prelúdium, korál és fúga”-ból

„Az egyetem jó eredményeket felmutató, szorgalmas hallgatóit patronáló SZTE Tehetségpont nem végezhetné sikeresen tevékenységét olyan, a fiatalok segítésére nyitott intézmények nélkül, mint amilyen a Somogyi-könyvtár, mely számos megmutatkozási lehetőséget – mint például zenei fellépések, képzőművészeti kiállítások – biztosít tagjainknak” – hangsúlyozta Badó Attila jogászprofesszor, az SZTE Tehetségpont vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke. „Szívesen fogadjuk a tehetségeket, hiszen a könyvtárnak mindig is fontos volt az értékteremtés és az értékekhez való hozzáférés segítése. A művészeti részleg az a terep, amely talán a legjobban példázza azt az érzékenységet, ami a könyvtári szakma egészét jellemzi” – mondta a szerződés aláírásakor Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató.

A december 12-i hangversenyen több, a Művészetek Palotájában is már bemutatkozott hallgató is közreműködik. Így például Lukács Angéla, aki Kálmán Imre és Lehár Ferenc egy-egy operettjéből énekel részletet – tavaly önálló esten is fellépett már a Somogyiban, óriási sikerrel. Franck Prelúdium és koráljával érkezik a zongorista tehetség, Szabó Éva, Bach E-dúr Menuetjéből játszik gitáron Hartl Bence, mazurka és polkadallamokat gitározik Kovács Viktóra. Csajkovszkij Évszakok című darabjából a Decembert játssza el Huszár Anita, Surján Noémi pedig Spohr c-moll klarinétversenyével érkezik.

Nem ez az egyetlen zenés történés az év utolsó hónapjában a Tehetségpont művészeitől a Somogyiban. December 19-én a könyvtár hagyományosan meghirdetett szenior novellaíró pályázatának eredményhirdetését szintén színesítik a fiatalok, illetve Temesi Ferenc Bartók című regényének bemutatóján, december 21-én igazi kis keresztmetszetet adnak a bartóki életműből zenei betéteikkel a tehetségpontos művészek.

Előző sztori

Cambridge-ben is látták már a képeit - Szakács Nóra a Közéleti Kávéházban

Következő sztori

Jobbikos sikerek Ambrózfalván

Legutóbbi hasonló cikkek