Közélet

Adományokat is gyűjtöttek az ÁRKÁD-ban tartott Koraszülött Karácsonyon + FOTÓK

Adományokat is gyűjtöttek az ÁRKÁD-ban tartott Koraszülött Karácsonyon + FOTÓK

2012. december 9., vasárnap
Adományokat is gyűjtöttek az ÁRKÁD-ban tartott Koraszülött Karácsonyon + FOTÓK

„Nézd, te is ilyenben voltál, miután megszülettél” – mondta egy anyuka, miközben gyerekét az inkubátorhoz vezette, amiben ezúttal egy játék baba volt. Az ÁRKÁD-ban rendezett Koraszülött Karácsonyra az érintett családokat is várták és a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját is megismerhették az érdeklődők.

„Szerettünk volna valamit mi is adni, hogy ne csak örökké kérjünk azoktól, akiktől rengeteg segítséget, támogatást kaptunk” – magyarázta

Pintér Sándor

, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke, hogy mi hívta életre a rendezvényt. Az önkéntesek odaadó munkája révén számtalan program várta a gyerekeket, például gyöngyfűzés, arcfestés, a Maci Doktorok és színpadi programok színesítették a Koraszülött Karácsonyt az ÁRKÁD-ban. Az önkéntesek a helyszínen adományokat is gyűjtöttek, egy több mint 10 millió forintos inkubátor beszerzéséhez várták a felajánlásokat. „Lassan kezd kialakulni, mi vár ránk 2013-ban. Úgy tűnik, valamennyivel több állami támogatást kapunk, de a működésünkhöz további 20-25 millió forintot gyűjtenünk kell. Ez az összeg nem tartalmaz műszervásárlást, a napi működéshez, például a benzinköltség fedezésére kell. Ezúton is kérem azokat, akik még nem rendelkeztek adójuk 1%-áról, támogassák alapítványunkat” – fogalmazott Pintér Sándor. Az alapítvány mentési átlaga éves szinten 1250, két évtizedes működésük alatt több mint húszezer gyermeket mentettek. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta, ha időben érkezik a segítség, akkor egészséges, ép felnőtt lehet a mentett gyermekekből.

Boglárka élni akart

Négy gyermeket nevel Nyergesné Hegedűs Melinda, két és fél éves ikrei voltak koraszülöttek. „Most már minden rendben van velük, a mozgásfejlődési szakaszban volt kicsit lemaradva, de szépen fokozatosan behozták. Ha nem lett volna két nagyobb gyermekem, akkor észre sem veszem a fejlődési differenciát” – nyilatkozta portálunknak. Boglárkát már az inkubátorban Dévény-módszerrel tornáztatták, ami édesanyja szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem maradt vissza semmilyen károsodása. „Az ember visszakapta a gyerekeit, ha nincs időben segítség, akkor lehet, hogy az én ikreim angyalok lettek volna” – fogalmazott. Hozzátette, a harminchárom hétre született lányok ma már mindenben olyanok, mint bármelyik másik gyerek. Az intenzív osztályon nagyon együtt érző orvosaik voltak, de nem mondhatták azt Melindának, hogy minden rendben lesz. „Amikor visszakerült Boglárka az intenzív osztályra, megkérdeztem, hogy hazajön-e... A legnagyobb félelmeim jöttek elő, egyszerűen óráról-órára, napról-napra éltünk. Ha olyan ember telefonált, aki nem volt a telefon névlistájában, mindig összerezzentem. Miután hazakerültek a lányok, fél évig se éjjelem, se nappalom nem volt, figyeltem, hogy vajon lélegzik-e” – idézte fel az akkori történéseket. Elmondta, nehéz elengedni ezt a dolgot, és még ma is görcsbe rándul a gyomra, ha egy inkubátort meglát. A gyermekorvos szavai nyugtatták meg legjobban, aki azt mondta, Boglárka élni akart. Melindának ez a mondat adta a legtöbb erőt.

A mindössze 800 grammal született Virág olyan életet él, mint a kortársai

Már elmúlt kilenc éves Virág, Kiss Béla és Kissné Angéla gyermeke, aki mindössze huszonhat hetesen született meg 800 grammal ikertestvérével együtt. „Sajnos csak Virág maradt életben, Regina mindössze tizenhat napot élt. Virág két hónapig volt lélegeztető gépen, s összesen három és fél hónapig a szegedi koraszülött intenzív osztályon. Nekünk nagyon sokat segített az, hogy elkezdtünk sorstársakat keresni, az interneten rengeteg olyan családot találtunk, akik hasonló helyzetben voltak. Ez rengeteg erőt adott” – fogalmazott Kissné Angéla. Kislányuk négy-ötéves korára már nem kellett a koraszülötteknél szokásos úgynevezett korrigált korral számolniuk, addigra jelentőségét veszítette az a különbség, amennyivel hamarabb jött a világra. Kiss Bélától megtudtuk, felesége rengeteget olvasott a témáról, így szerinte sokkal több információval rendelkezett, mint amire szükségük lett volna, s természetesen mindketten túlaggódták a dolgokat. „Általában az vált be, hogyha érzésből azt tettük, amiről azt gondoltuk, hogy jó a gyereknek. Virág persze sokkal több figyelmet, törődést és speciális dolgokat is igényelt, amire fel kellett készülnünk. Sajnos volt légzéskimaradása is a gyerkőcnek, amikor nem szabad megijedni, hanem vannak rutinos mozdulatok, amelyeket végre kell hajtani” – magyarázta az édesapa. A kislánynak szülei elmondták, hogy koraszülött volt, de nem különösebben érdekli, hogy másként született. „Próbáltunk segíteni sorstársaknak is, mert annak idején mi nagyon bizonytalanok voltunk, és azt szerettük volna, hogy a hasonló helyzetbe kerülő szülők lássák, hogy nincsenek egyedül. Létrehoztam egy weboldalt, ami a lányom nevét viseli, és ezen a blogon az első naptól kezdve leírtam a történéseket, természetesen a koraszülötteket ápolók jóváhagyásával” – tudtuk meg Kiss Bélától. Virágnak vannak bizonyos egészségügyi problémái, verőérszűkülete van, asztmás és szemüveget is kell hordania, de a kilencéves kislány éppúgy éli a mindennapjait, mint kortársai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.