Közélet

Áder János: az afgán misszió öregbíti a magyar katonák hírnevét

Áder János: az afgán misszió öregbíti a magyar katonák hírnevét

2012. december 19., szerda
Áder János: az afgán misszió öregbíti a magyar katonák hírnevét

Az afganisztáni misszió öregbíti a magyar katonák hírnevét a világban - mondta Áder János, aki a magyar államfők közül elsőként ellátogatott az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonákhoz.

Az ázsiai országból hazafelé tartó úton adott, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán sugárzott interjúban a köztársasági elnök elmondta, hogy az Afganisztánban töltött napok alatt olyan élményeket kapott, amilyenekre még nem volt példa politikai pályafutása során. Emlékeztetett arra, hogy a külföldön szolgálatot teljesítő, körülbelül ezer tagú magyar kontingensnek nagyjából a fele Afganisztánban szolgál, és a misszió tíz éve alatt sem köztársasági elnök, sem hivatalban lévő miniszterelnök nem látogatta meg a katonákat. "Épp ideje volt annak, hogy tíz év teljesítményét visszamenőleg is elismerje az alkotmány szerint a hadsereg főparancsnoki jogával felruházott köztársasági elnök" - hangsúlyozta

Áder János

, aki látogatása során tárgyalt mások mellett Hamid Karzai afgán elnökkel és katonai vezetőkkel is. Mindannyian elismeréssel szóltak a magyar katonákról, legyen szó a tűzszerészek, az egészségügyben dolgozók, a harctéri vagy a logisztikai feladatokat ellátók teljesítményéről - számolt be a találkozókról az államfő, aki szerint mindez öregbíti a magyar katonák hírnevét a világban. A külföldi szolgálatoknak - az afganisztáninak pedig különösen - hozadéka az is, hogy a magyar katonák olyan tapasztalatra tesznek szert, amelyet ha "ne adj' Isten a hazájuk védelmében kellene kamatoztatni, akkor biztos, hogy jól tudnának sáfárkodni ezzel a tudással" - mondta Áder János. Az elnök megítélése szerint Magyarország nem maradhatott ki ebből a szövetségi vállalkozásból, és természetesen minden emberélet drága, így a legjobb az lett volna, ha áldozatok nélkül sikerül teljesíteni a missziót, de ez egyetlen ott szolgáló nemzetnek sem sikerült. Hozzátette, arra kell törekedni, hogy a csapatkivonásig ne nőjön az áldozatok száma. Jelenleg több mint 500 magyar fegyveres szolgál Afganisztánban. Közülük mintegy 230-an a kabuli nemzetközi repülőtér biztonságáért felelnek. 170-en tavasszal végleg hazatérhetnek, 2014 után pedig, amikor a nemzetközi erők az ország egészének irányítását átadják a helyi erőknek, már csak jóval kevesebb magyar katona marad Afganisztánban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.