Közélet

A romániai magyar felsőoktatásért harcolna Hantz Péter Béla

A romániai magyar felsőoktatásért harcolna Hantz Péter Béla

2012. december 6., csütörtök
A romániai magyar felsőoktatásért harcolna Hantz Péter Béla

Színvonalas oktatást és szakképzést, valamint tisztességes bérezést ígér Hantz Péter Béla, az Erdélyi Magyar Néppárt szenátorjelöltje. A politikus minden szegedi és Csongrád megyei román állampolgárságú szavazótól kéri, hogy támogassa őt a romániai parlamenti választásokon most vasárnap.

A határ innenső oldalán élő, román állampolgárságúak segítségét is kéri

Hantz Péter

. A kolozsvári születésű politikus az Erdélyi Magyar Néppárt 43. számú, külföldi körzetben indított szenátori tisztségért száll ringbe a december 9-én, vasárnap tartandó romániai parlamenti választásokon. A 38 éves biofizikus szakpolitikusként a jelenleginél sokkal hatékonyabb oktatási rendszer megvalósításáért kíván síkra szállni. A jelenlegi oktatási rendszerben a szükségesnél kisebb a technikusok és szakmunkások képzésére alkalmas intézmények száma, továbbá a felsőfokú mérnöki és természettudományos képzést is bővíteni kell - olvasható programjában. Célja az állami finanszírozású Bolyai Egyetem újraindításának előmozdítása. A Bolyai Egyetem magába foglalná a BBTE és a MOGyE magyar tagozatait, és egy sepsiszentgyörgyi agrártudományi karral is rendelkezne. A Sapientia Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem román állami finanszírozásban is kell részesüljön a politikus szerint. Egyik fő célkitűzése azt elérni, hogy a komolyabb gazdasági érdekeltséggel rendelkező személyek ne kerülhessenek politikai szervezeteink kulcspozícióiba. A romániai viszonyok ismeretében nyilvánvaló, hogy érdekeltségeik tönkretételével zsarolják őket, és nem az a kérdés hogy beadják-e a derekukat, hanem az, hogy mikor - emelte ki. Lépéseket kíván tenni továbbá annak érdekében, hogy a külföldön élő magyarok által fölhalmozott tapasztalat és kapcsolati tőke hatékonyabban és szervezettebben juthasson el a Kárpát-medencébe. "Megválasztásom esetén Budapest, Washington és Genf mellett több népszerű egyetemi városban is titkárságot létesítenék" - árulta el programjában Hantz Péter. A szavazatok a Román Főkonzulátus épületében (Szeged, Kelemen László utca 5.) adhatóak le, a szavazók helyi idő szerint reggel 7 órától este 21 óráig járulhatnak urnákhoz. Külföldön szavazni turista útlevéllel, vagy európai uniós országok esetében személyi igazolvánnyal lehet, azonban mellékelni kell bármely olyan dokumentumot, amely a külföldi lakhelyet igazolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.