A Diákhitel1 kamata januártól 7,75 százalék

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 2013. január-június között 0,25 százalékponttal 7,75 százalékra csökken, az állami kamattámogatás mellett folyósított Diákhitel2 kamata továbbra is 2,00 százalék – mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a cég keddi budapesti tájékoztatóján.

Az elmúlt 12 év legalacsonyabb kamata a következetes finanszírozási politikának és a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhető – közölte a vezérigazgató. A 7,75 százalékos kamat összetevői: a kibocsátott kötvények kamata 5,59 százalék, a kockázati prémium 1,43 százalék, a működési prémium 0,73 százalék.

Bugár Csaba elmondta azt is: a Diákhitel2 esetében – ami kizárólag képzési célokra vehető fel – a teljes kamat 9 százalék, azaz az állami kamattámogatás mértéke 7 százalék. A bevezetés óta, 2012 második felében 5 ezer hallgató igényelte, az állami kamattámogatás összege 15 millió forint volt. A vezérigazgató jelezte, felkészültek arra, hogy a jövőben a potenciális 45 ezer ügyfél 30 százaléka felveszi a Diákhitel2-t, jelenleg az arány 15 százalékos.

Az új konstrukció, a Diákhitel2 egyszeri bevezetési költsége 488 millió forint, amíg a társaság ezt a működési prémiumából nem tudja ledolgozni, ami megközelítőleg öt év, addig ennek a bevezetési költségnek a terheivel is számolni kell, ezért 9 százalék a Diákhitel2 kamata – magyarázta Bugár Csaba. Hozzátette, hogy a 3 éves törlesztési haladék (moratórium) alatt is folyósítja a kamattámogatást a költségvetés.

A tájékoztatón elhangzott: az elmúlt 11 év alatt több mint 300 ezer hallgató vett fel diákhitelt, ebből 80 ezren már vissza is fizették. A nem fizető hitelek aránya az összállományon belül csupán 3 százalék.

A Diákhitel Központ hitelportfoliójának állománya mintegy 240 milliárd forint, ebből az Európai Beruházási Banktól felvett hitel 84 milliárd, a Magyar Fejlesztési Banktól felvett forrás összege 70 milliárd, a kibocsátott kötvények állománya 87 milliárd forint.

Legutóbb 4 milliárd forint összegű kötvényt bocsátott ki a Diákhitel Központ, 6,5 százalékos hozam mellett, ez 0,75 százalékponttal magasabb az Államadósság Kezelő Központ által kibocsátott papírnál.

Default thumbnail
Előző sztori

Nettó 32 ezer forintot kap még karácsony előtt minden vasutas

Következő sztori

Nem értett szót Balog Zoltán a demonstráló hallgatókkal (FRISSÜL) + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek