Közélet

Virtuális valóság és misebor készül a szegedi ferenceseknél + FOTÓK

Virtuális valóság és misebor készül a szegedi ferenceseknél + FOTÓK

2012. november 19., hétfő
Virtuális valóság és misebor készül a szegedi ferenceseknél + FOTÓK

Két hónapja várja a vendégeket a külvilág számára is megnyílt Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, de máris újabb tervek vannak a fejlesztésre: virtuális időutazással, látványműhelyek és olcsó szálláshelyek kialakításával tennék még "látogatóbarátabbá" a ferencesek fél évezredes kolostorát.

Szeged legrégebbi szerzetesrendje két hónappal ezelőtt, szeptember 20-án

nyitotta meg kapuit

a nagyközönség előtt. A több, mint 265 milliós összköltségű projektből felújították az alsóvárosi kolostor és templom számos elemét, és egy látogatóközpont kialakításával az érdeklődők számára is bejárhatóvá tették az épület egy részét. A látogatók idegenvezetők, filmek és rövid videók segítségével ismerkedhetnek meg a ferencesek történelmével, életével és Szegeden betöltött szerepükkel, és több kiállítást is megtekinthetnek. Külön foglalkozást is indítottak a gyerekek számára, akik itt játszva tanulhatnak a szerzetesi élet mindennapjairól. A DARFÜ Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv keretében projektlátogatást szervezett a ferences központban hétfő délután, egyben a FOCUS magyar-szerb együttműködési projekt vendégei is megtekintették a kolostorban végbement változásokat. "Igen rövid idő alatt hatalmas fejlesztések zajlottak a kolostorban, ami felbátorított minket a folytatásra, hisz számos tervünk van még" - magyarázta

Petri Márta

, a látogatóközpont vezetője a sajtótájékoztatón. Az ötletekről

Kiss Didák

házfőnök beszélt a sajtó munkatársainak: mint mondta, október elsején turisztikai és termékfejlesztésre is pályáztak, melyekkel az eddigi irányvonalat követve még "látogatóbarátabbá" tehetik a nagy múltú épületet.

Gombnyomásra "áraszthatjuk el" a kolostort

Az új elképzelésekkel az 500 éves kolostorban a történelem a 21. század technológiájával elevenedne meg: a látogatókat egy tablet segítségével nem csak "önállósítani" tudnák az épületben, de azok egy virtuális világot teremthetnének maguknak. A képernyőn számos érdekes információ, izgalmas olvasmány mellett feleleveníthetnénk a kolostor 1713-as állapotát, és a nagyárvíz pusztítását is, megtekintve, hogy meddig ért a víz egykor. Emellett kincskereső túrákon is indulhatnak a felfedezésre várók, melyen megismerkedhetnek az épület minden szegletével. Kolostori kézműves műhelyek kialakítását is tervbe vették, ahol régi mesterségeket ismerhetnek meg a látogatók, az orgona felújítása pedig egyedülálló hangzású koncertek megtartását teszi majd lehetővé. Az ismét reneszánszát élő zarándok-turizmus egyik állomásául is tennék a ferences kolostort, ezért olcsó szállást alakítanának ki a szent helyekre igyekvők számára, akik a felújított étkezőben gyógyteákat, Franciscanus likőröket, sőt a szerzetesek saját miseborát is megízlelhetnék. Ebből a sajtó képviselői is kaptak egy kóstolót - nagyrészt Tokaji Hárslevelűből, több borfajta házasításából készült a nedű késői szüreteléssel, rendkívül gyümölcsös, mézédes íz jellemzi. A ferencesek természetesen nem csak saját fogyasztásra, de árusításra is készítettek belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.