Veszélyben a fővárosi hajléktalanok?

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fővárosi és a kerületi polgármesterek szerint az Alkotmánybíróság (Ab) hajléktalanokkal kapcsolatos döntése elveszi az önkormányzatoktól azokat az eszközöket, amelyekkel megteremthetnék a hajléktalan emberek létbiztonságát.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez is eljuttatott szerdai közleménye szerint Tarlós István főpolgármester egyeztetést tartott a tizenkilenc kerület polgármesterével, illetve alpolgármesterével a hajléktalanellátásról.

Álláspontjuk szerint az Ab – azzal, hogy múlt kedden alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát – kiveszi az önkormányzatok kezéből azokat az eszközöket, amelyek a fővárosban lakók életkörülményeinek biztonságát, illetve a hajléktalanok létbiztonságát megteremtenék. A főváros és kerületei ezért kezdeményezik, hogy az Országgyűlés a jogalkotás eszközeivel lépjen fel azért, hogy az ezzel kapcsolatos önkormányzati feladatok teljesíthetők legyenek – írták.

Az Ab határozatában megállapította, összeegyeztethetetlen az emberi méltóság alaptörvényben szabályozott védelmével, ha az állam önmagában azt bünteti, hogy valaki kényszerűségből a közterületen él. A hajléktalanság szociális probléma, amelyet az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie – mondták ki. A testület egyúttal megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak a pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására.

Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, mint a fővárosi hajléktalanok ellátásával megbízott egyik szervezet vezetője hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ab határozatában nem mondta azt, hogy mostantól az utcán lehet lakni, csak azt, hogy sérti az emberi méltóságot, ha egy szociális problémát rendészeti eszközökkel akarnak megoldani, és ugyanígy az is, ha embereknek utcán kell élniük. Arra is rámutatott, hogy az államnak és az önkormányzatoknak továbbra is kötelességük az emberi élet védelme.

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése miatt a jövőben nem garantálható a hajléktalanok alacsony halálozási aránya. A kormánypárt múlt csütörtökön közleményében azt írta, tudomásul veszik az Ab döntését, ugyanakkor kudarcnak tartják azt a politikát, amely lehetővé teszi, hogy a nehéz sorsú emberek az utcán éljenek, hiszen ezáltal a hajléktalanok még inkább kiszolgáltatottabbakká válnak és a közbiztonság is romlik.

A Fidesz szerint az Európai Parlament irányelve alapján 2015-ig fel kell számolni az utcai hajléktalanságot, tehát mindenképpen azon kell dolgozni, hogy ez a célkitűzés megvalósulhasson. Hangsúlyozták: fontos és sürgős, hogy az otthon nélküliek ellátási rendszere hatékonyabb legyen, ennek érdekében a kormány maximalizálta a már meglévő hajléktalanszállók befogadóképességét, sőt új ellátóhelyeket is létesített. A Belügyminisztérium, valamint az Emmi szociális államtitkársága továbbra is mindent megtesz azért, hogy a hajléktalanok problémáira megoldást találjon. “Nem hagyhatjuk, hogy emberek fagyjanak meg közterületeinken” – áll a párt közleményében.

Előző sztori

Erősödött a forint estére

Következő sztori

Kézilabda: tízzel nyert a Pick Gyöngyösön, Vác jön a kupában