Közélet

Továbbra is üzleti titok lehet a közpénz felhasználása

Továbbra is üzleti titok lehet a közpénz felhasználása

2012. november 9., péntek
Továbbra is üzleti titok lehet a közpénz felhasználása

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tervezetében sem szerepel az üzleti titok szabályát szűkítő kitétel, így nem biztosított a közpénzek felhasználásának átláthatósága - közölte három civil jogvédő szervezet pénteken az MTI-vel.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Transparency International (TI) Magyarország és a K-monitor közös közleményében az olvasható, hogy az új Ptk. tervezete lehetőséget teremt az állami és önkormányzati szervek számára a szerződéseikkel és beruházásaikkal kapcsolatos kérdések elhárítására üzleti titokra való hivatkozással. A szervezetek ezt a problémát már korábban jelezték az illetékesek felé, ami "eleinte úgy tűnt, megértő fülekre talál":

Péterfalvi Attila

, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke,

Székely László

, az új Ptk. kidolgozásáért felelős miniszteri biztos és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is biztosította a nyilvánosságot, hogy megteszi a szükséges lépéseket a közpénzek átláthatóságának garantálására. Ígéreteik szerint - ha nem is a civil szervezetek által javasolt módon - törvényben gondoskodnak az új Ptk.-ból kihagyott rendelkezés szabályozásáról. Vállalásuk értelmében a közpénzek felhasználásának átláthatóságát az információszabadság-törvény tartalmazná. A jogvédők álláspontja szerint a szavakat azonban nem követték tettek: "nyoma sincs" az információszabadság-törvény módosítására irányuló kezdeményezésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.