/

Tortacsodák az ÁRKÁD-ban – cukormázas mesterművek + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hazánk első élő tortadíszítő versenyén amatőr és profi cukrászok mérték össze tehetségüket és kreativitásukat. Az ÁRKÁD-ban rendezett K2 Torta Csata legfontosabb üzenete, hogy a tortadíszítés igenis művészet!

Közel ötvenen jelentkeztek a megmérettetésre, amivel elégedett Haluska Andrea tortadíszítő, hiszen ez az első verseny, ráadásul élőben, a helyszínen készültek a művek, ami nem szokványos a tortadíszítésben. „Örömmel tölt el, hogy nemcsak azok mutatták meg magukat, tudásukat és ügyességüket, akik már rengeteg tortát készítettek, hanem szép számmal jöttek olyanok is, akik csak pár hónapja találkoztak a tortadíszítéssel” – fogalmazott a K2 Torta Csata főszervezője.

A szakmai zsűri magyar tagjai karamell művészek, Lusztigh Mária és Venczelné Vígh Maya szigorú szempontok alapján bírálta el a tortacsodákat, míg a zsűri elnöke, Kelvin Chua világhírű cukrászművész látványbemutatót tartott. Haluska Andrea szerint nagyon fontos, hogy az emberek lássák, ez valódi művészet. „A köztudatban az emberek fejében az él, hogy a cukrászat olyan iparág, amelyben a piskótatekercsek születnek, pedig ennek része a művészi díszítés is. Évtizedekkel ezelőtt is kiemelkedő cukrászaink voltak, akik szép eredményeket értek el, csak nem kaptak túl nagy nyilvánosságot. Ezzel a rendezvénnyel a cukrászat művészi oldalára szerettük volna felhívni a figyelmet. Ezeknek a művészeknek is kell az elismerés és egy olyan tér, ahol meg tudják mutatni tudásukat, ügyességüket” – nyilatkozta portálunknak Haluska Andrea. Elárulta, ő nem lenne jó zsűritag, mert minden egyes alkotásban a készítő egyéniségét látja, így mindegyik tetszik neki.

Sokféle kompozíciót készítettek az indulók, a virágmotívumok mellett a szegedi papucs is megjelent az egyik tortán, továbbá pávákat is láthatott a közönség, sőt Gombóc Artúr is ott díszelgett, természetesen mindenféle formájú csokoládé társaságában. Volt olyan torta, melyen virágos szekér pompázott, egy másik pedig mintha fekete csipkével lett volna leterítve, rajta rózsával. A díszítők egy része kimondottan a gyerekeknek akart kedveskedni, hiszen hóember és kutyafej is került a hungarocell alapanyagra, továbbá hattyúkat is láthattak az érdeklődők, sőt még egy fekete színű tortát is, melyen a manapság oly népszerű népi motívumok szerepeltek.

no images were found

Kistelekről érkezett a versenyre Nagymihály Andrea, aki a tortáján lévő motívumaihoz édesanyja hímzéseiből merített ötletet. Most nyáron szerezte meg a szakmai képesítését, így sok tortát még nem öltöztethetett ünnepi díszbe. „A hungarocell alappal nehezebb dolgozni, mint piskótával, hiszen könnyebben lecsúszik róla a máz, jobban oda kell tapasztani és sajnos könnyebben is reped” – jegyezte meg. A K2 elnevezésű alapanyaggal gyorsan kell dolgozni, átveszi a kéz melegét átveszi, s könnyen elszakad. Harmadik versenyén vett részt Andrea, s mint elmondta, már abból is nagyon sokat tanult, hogy végignézte a kiállított tortákat.

A Pest megyei Sóskútról érkezett keresztanyjával és kisebbik lányával Németh Noémi a versenyre. Nem érkeztek konkrét tervvel ők sem, munka közben találták ki, hogy mivel és miként is ékesítik a tortájukat. A K2-vel most dolgozott először, ő saját fondantot használ, s végül rózsaszín és lila színekben pompázott alkotásuk. Azt tapasztalja, egyre népszerűbb a tortadíszítés, ami neki csak a hobbija, de a verseny miatt természetes volt, hogy Szegedre utazott. Egyéniben is indult az amatőrök versenyében, s nagyon szépnek találta a többiek munkáját is.

Ahogy a zsűri elnöke, Kelvin Chua korábban portálunknak nyilatkozta, számára nem az a fontos, hogy minél több tortét adjon el, hanem az, hogy valami szemet gyönyörködtetőt alkothasson.

no images were found

Előző sztori

Vízilabda: paprikás meccsen nyert az A-Híd Szeged

Következő sztori

Újszegeden fesztiváloztak – A kísérleti film a határok átlépésére hivatott + FOTÓK