Írjon nekünk

Egyetem

Tápai: Solymos nem mindig ilyen érzékeny a tanárok szegediségét illetően…

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Épp kinevezték a megyei tankerületi vezetőt, máris szinte az egész kormány támadást kapott a helyi városvezetéstől; Solymos László alpolgármester aggályosnak tartja, hogy nem szegedi tanárok közül választottak, miközben megtudtuk, hogy a politikus testvére Nyíregyházáról érkezett egy szegedi tanári állást betölteni.

Jövő év január 1-jétől az óvodák kivételével általános szabályként állami fenntartásba kerülnek az oktatási intézmények. A fenntartói feladatok ellátását a központi és területi szervekből álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi. A területi szervezeti egységek a járási tankerületek (198) és megyeközponti tankerületek (19) lesznek, melyeket tankerületei igazgatók irányítanak. A Csongrád megyei tankerület vezetője Plesovszkiné Ujfaluczki Judit lett, aki a Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény igazgatói posztjáról adott be sikeres pályázatot. „Furcsának tartom, hogy abban a városban, ahol több mint 3000 pedagógus van, nem sikerült közülük találni alkalmas vezetőt. Úgy tudom, volt is helyi pályázó” – reagált a helyi napilapban Solymos László (MSZP) alpolgármester a kinevezés hírére, majd országos egy országos lapban is élesen bírálta a pályáztatást és az átadást, mondván, nem lesz elég az átvétel lezárásáig hátralévő egy hónap.

Tápai tapasztalata szerint elég az egy hónap az átadásra

A tankerületek alá nemcsak Szeged, hanem a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) iskolái is bekerültek. Tápai Pétert, a MIK igazgatóját kérdeztük, hogyan látja ő az alpolgármester aggályait.

„Az átadás-átvétel folyamatának a befejezésére, a saját iskoláinkon keresztül látom, hogy elegendő a hátralévő idő, hiszen nyár óta köztudott volt a dátum, az előkészületeket már el lehetett végezni. Amennyiben a szegedi városvezetés felelősségteljesen végzi a dolgát, akkor vélhetően már ők is készültek erre a folyamatra, akkor pedig biztos, hogy elég lesz az egy hónap. Nem új feladatokról van szó, hanem ismert tevékenységi körökről, tudja minden szereplő, hogy mit kell átadni és átvenni” – hangsúlyozta az intézményfenntartó vezetője.

Tápai Péter a nyertes pályázó személyével kapcsolatban elmondta, hogy egyrészről van szegedi kötődése az új igazgatónak, tehát nem idegen neki a város. „Másrészről egy másik megyében szerzett tapasztalatokat, és kívülről érkezőként adott esetben még tárgyilagosabban látja a területet, mentes a bennfentességtől, ez pluszt hoz a rendszerbe. Ha valaki elolvasta a kompetenciáit, akkor láthatja, hogy egy menedzsertípusú személy, de nagyon gyerekközpontú is, és egy hatalmas iskolaközpontot vezetett Békés megyében, az ottani iskolák közül a legjobban gazdálkodó intézményt, amely rengeteg EU-s pályázatot nyert, és soha nem szorult pluszforrás az igénybevételére, mindig ki tudta gazdálkodni a működési költségeit. Szeged nagyon jól fog járni vele” – emelte ki.

Solymos testvére Nyírségből érkezett egy szőregi tanári állásra?

„Az alpolgármester 3000 helyi pedagógusról beszélt, elmondva azt a cikkben, hogy nem érti, miért nem lehetett közülük választani. Ez a szám nem valós e poszt betöltése tekintetében, egyrészt azért, mert nem akart mindenki pályázni, tanítani szeretne a legtöbb pedagógus, másrészről pedig egyszerűen nem felelnek meg a szakmai elvárásnak, ami többek között tartalmaz 5 év közigazgatási gyakorlatot is” – magyarázta Tápai. Hozzáfűzte, visszásnak tartja, hogy az alpolgármester furcsállja, a 3000 szegedi pedagógus közül nem felelt meg senki, miközben ő a saját testvérét Nyírségből hozatta ide a nyár folyamán a szőregi iskolába. „Érdekes, hogy ebben az esetben nem okozott gondot, hogy az ország másik szegletéből egy városvezető rokona tölt be egy nem is pályázathoz kötődő tanári állást, biztos erre a posztra nem volt szegedi álláskereső pedagógus…” – így a MIK igazgatója.

„Egyébként sem a polgármesterünk, sem a helyettese nem szegedi, de ez egy egyetemi város, az a sajátossága, hogy aki megszereti, itt marad, és szegediként éli tovább az életét. Én büszke vagyok arra, hogy a családom és én is szegedi vagyok, de ez független attól a poszttól, amit betöltök. Egyébként több nagy intézményünket vezeti, vezette nem törzsgyökeres szegedi, színházunkat két cikluson keresztül igazgatta betelepültként Székhelyi József, majd le is telepedett itt. Ennél a pályázatnál szakmai kompetenciák voltak megjelölve, melyek között nem a szegediség volt a fő kompetenciaelvárás. A közelmúltban bizonyos kinevezéseknél a torony alatt gyakran hangzottak el olyan vádak, hogy nem szakmai alapon választanak ki a vezetői posztra embereket, hanem érzelmi alapon. Ezúttal tisztán, pályázati úton, szakmai szempontok szerint neveznek ki egy vezetőt, és most ezért érkezik támadás. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nincs jó üzenete annak, ha Botka László vagy más városvezető politikai támadásokra használja a pedagógusokat, ahogy tette azt az idei költségvetés tervezésekor” – zárta gondolatait.

Kommentek

Egyetem

Ökobörtön tervével nyert OTDK-t Balaton Anna szegedi jogász

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ilyen létesítmények a skandináv országokban már hagyományosnak mondhatók.

Tovább olvasom

Egyetem

A 3D-nyomtatás orvosi alkalmazásait vizsgálják Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Egyetem

Tehetséggondozó tábor kezdődik a gazdaságtudományi karon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az egyhetes EcoCamp közel 35 diáknak kínál szórakozást és tanulást.

Tovább olvasom

Aktuál