Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egészség

Szent-Györgyi Napok: új tudományos eredmények és épülő klinikaközpont

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Idén immár tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen a Szent-Györgyi Albert Napokat és társrendezvényét, a Richter Tudós Klubot. A rangos szakmai programra csütörtökön és pénteken kerül sor.

A hagyományos, nagy népszerűségnek örvendő, az ország minden pontjáról résztvevők százait vonzó eseménysorozat szakmai programjai, előadásai, továbbképzései évről évre átfogják valamennyi orvosi és egészségtudományi szakterületet. A Szent-Györgyi Napok az érintett SZTE-s fakultások (Általános Orvostudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar) és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közötti együttműködésben, Szeged város és az SZTE kooperációjával valósul meg. Az idei esztendőben különös jelentőséget ad a rendezvénynek, hogy kapcsolódik az SZTE Szent-Györgyi-emlékévéhez, melynek során az előtt tisztelgünk, hogy a biokémikus-professzor 80 évvel ezelőtt fedezte fel a C-vitamint, s ennek elismeréseképpen 75 éve vehette át a Nobel-díjat.

Az eseménysorozat kapcsán rendezett sajtótájékoztatón a szervező karok és klinikai centrum vezetői számoltak be az idei esztendő során elért legfontosabb eredményeikről, illetve terveikről. Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar dékánja kiemelte, felvételi létszámuk 90 százalékát államilag finanszírozott hallgatókkal tudták feltölteni, s angol nyelvű képzésük iránt is komoly az érdeklődés. Régi klinikaépületükben 9 egységkészülékes új oktató rendelőt adtak át, mely a gyakorlati oktatást segíti, illetve saját erőből az eddigi otthonukkal szemben megvásároltak egy felújításra váró ingatlant, mely komoly előrelépést jelenthet a kubatúra terén. Ami a képzést illeti, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karral közösen akkreditáció előtt áll egyedülálló dentálhigiénikus szakjuk. Ehhez kapcsolódva Barnai Mária, az ETSZK dékánja szintén arról számolt be, hogy felvételi eredményeik jók lettek, s ők is fejlesztenek, hiszen akkreditálták első mesterképzésüket, a szociálpolitikát, az ápoló és fizioterápia mesterszakjaik pedig kidolgozás alatt állnak, ahogyan az angol nyelvű gyógytornász- és ápolóképzések is.

A Gyógyszerésztudományi Kar képviseletében Hohmann Judit dékán örömmel jelentette be, hogy a tavalyi évhez képest csaknem megduplázták a felvett hallgatók számát, s az angol nyelvű képzésüket is sikerült stabilizálniuk. Több kutatási pályázaton szerepeltek emellett sikeresen. Az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Vécsei László hangsúlyozta: odafigyelnek a minőségre, nem véletlen, hogy a vidéki képzőhelyek közül náluk volt a legmagasabb a felvételi ponthatár. Terveik között sorolta, hogy tavaszra a Dóm téren átadnak egy orvosi készségfejlesztő központot, valamint a véradó helyén genetikai-immunológiai oktatóközpontot létesítenek. A Tisza-partra ezenkívül egy valódi oktatási-kutatási központot álmodtak meg, tekintve, hogy az épülő 265ágyas új klinika elsősorban a gyógyítás céljait szolgálja majd.

Ennek a beruházásnak a részleteibe a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila avatott be. Mint mondta, három héten belül tető alá kerülhet a 265 ágyas új klinika, valamint a sürgősségi osztály nagyobb része is elkészül, jelenleg mindkét oldal 20 százalékos készültségi fokon áll. Ha minden a tervek szerint halad tovább, 2013. július-augusztusra végeznek a kivitelezők a sürgősségi résszel, október tájékán pedig a 265 ágyas épületbe is megkezdődhet a beköltözés.

A XIX. Szent-Györgyi Napok keretében csütörtökön délután került sor a Richter Tudós Klubra, ahol a hazai egészségügy aktuális pszichiátriai, kardiológiai, urológiai, andrológiai és reumatológiai kérdései kerültek terítékre a téma avatott szakértőinek tálalásában. Pénteken 10 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában vehetnek részt az érdeklődők a központi ünnepségen, ahol az SZTE-s egészségtudományi karok dékánjai és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke mondják el beszámolóikat, illetve rangos kitüntetéseket nyújtanak át. Ugyancsak a TIK-ben adják át 11 órától, illetve 12.30-tól az SZTE Általános Orvostudományi, valamint Gyógyszerésztudományi Karának jubileumi diplomáit is. A program 14 órától tudományos üléssel folytatódik az SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tantermében (Korányi fasor 10–11.), ahol a négy egészségügyi fakultás szakemberei ismertetik friss tudományos, terápiás eredményeiket. Majd ugyanezen a helyszínen újdonságként a Szent-Györgyi Albert Baráti Kör tudományos ülése – középpontban az onkológia legújabb eredményeivel – zárja a napot.

Az eseményhez a hagyományokhoz híven több szakmai (belgyógyászati, reumatológiai, fogorvosi, gyógyszerészeti) továbbképzés is kapcsolódik.

Tovább olvasom

Egészség

Két újabb fertőzöttet szűrtek ki Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két idős beteg halt meg a kór miatt.

Tovább olvasom

Egészség

Igény esetén kiszállással is vesznek mintát a SZTE szakemberei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

A dél-alföldi régióban egyedüli akkreditált laboratóriumként költségtérítéses szűrést is kínál az egyetem.

Tovább olvasom

Egészség

Ezek a legfertőzöttebb országok Európában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Infografikán mutatjuk a lényeget.

Tovább olvasom

Aktuál