//

Innovatív iskolák fejlesztése – sorsolással dönt az NFÜ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentős volt a túljelentkezés, az Innovatív iskolák fejlesztése című pályázat 15 milliárd forintos keretösszegére 129 milliárdnyi kérelem érkezett, ezért egyedülálló módon sorolással dönt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Értetlenkedve jelezték szerkesztőségünknek szegedi iskolákból, hogy egy TÁMOP-kiírás esetében sorsolás útján fognak nyertest hirdetni. Az intézmények nem értetik, hogy a szigorú, szoros határidőkkel tűzdelt pályázati konstrukciók és a mellékletek sorába miként illeszkedhet az, hogy nyertest sorsolás útján hirdet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Utánajártunk, s kiderült, a túljelentkezés miatt választották ezt számukra is rendhagyó megoldást az NFÜ-nél.

„Ezúton tájékoztatjuk, hogy a pályázattal kapcsolatos sorsolás még nem történt meg, és sajnos a programcsoportnak sincs információja arról, hogy kik fognak részt venni, és hogyan fog lezajlani a sorsolás” – közölte az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Uniós Programok Ügyfélszolgálata.

Az Innovatív iskolák fejlesztése konstrukcióban hat tématerület feladataira lehetett pályázni, például a köznevelési intézmények nevelési-oktatási tevékenységeinek támogatására, egészségfejlesztő és szemléletformáló iskolai programokra, tanártovábbképzésre, szaktárgyi továbbképzésre, vagy szemléltető tan- és segédeszközök, a mindennapos testnevelés bevezetését segítő sporteszközök beszerzése. A TÁMOP-3.1.4-12/2-es jelű kiírásra összesen 1297 pályázat érkezett, ebből 73 Csongrád megyei intézményekből.

A pályázat meghirdetésekor az elszámolható közkiadásokra rendelkezésre álló keretösszeg 15 milliárd 130 millió forint volt, ezzel szemben 129 milliárd 101 millió forintot tesznek ki a kérelmekben szereplő összegek. Az NFÜ augusztusi közleményében arról tájékoztatta az érintetteket, hogy a pályázatok beérkezésének sorrendjében döntenek a támogatásról, majd a túljelentkezés miatt október 5-én fel is függesztették a pályázatot. Eredetileg október 18-áig várták volna a jelentkezéseket.

A Magyar Közlöny 147. számában Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent kormányhatározatban az olvasható, hogy „a pályázati kiírás forráskeretét az első napon meghaladó támogatási igény beérkezése esetén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a pályázatok közül sorsolás útján hirdessen nyertest, a vonatkozó akcióterv pályázati kiírásra rendelkezésre álló keretösszege erejéig”. A sorsolást közjegyző hitelesíti, ám az NFÜ sajtóosztályán egyelőre nem tudtak tájékoztatást adni arról, hogy ez mikor történik meg, mivel hasonló formában nem hirdettek még pályázati nyertest. Azért döntöttek ezen megoldás mellett, hogy ne kelljen újból kiírni a pályázatot, amivel több hónapos késlekedést szenvednének. Az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-től megtudtuk, a nyerteseket a sorsolást követően azonnal értesíteni fogják, függetlenül attól, hogy nyertes-e a pályázat.

Előző sztori

Labdarúgás: a Szegednek a középmezőny a tét Debrecenben

Következő sztori

A TIK-ben elevenedik meg Franciaország történelme