/

A rendalapító 250. ünnepét tartotta a piarista gimnázium + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ünnepi szentmisével, emléktábla-avatással, koncerttel és színdarabbal ünnepelte a Dugonics András Piarista Gimnázium 250. tanévében patrocíniumát.

November 21. és 23. közötti ünnepségre számos színvonalas programmal készültek a piaristák. Többek között koncertet adott a Misztrál együttes, Balassi Bálint énekelt verseiből lemezbemutatót tartott a Mester Tanoda, megnyitották Szabó András festőművész kiállítását.

A jelent érzékelni

November 22-én az iskola újraalapításában meghatározó szerepet játszó Kovács Mihály piarista plébános tiszteletére emléktáblát avattak halálának tizedik évfordulója alkalmából. “Miska bácsi tapasztalt ember volt, bölcs volt. Nem a jövőbe látott, hanem a jelent érzékelte, a valóságot tudta mélyen és tágasan felfogni. Nem hiszem, hogy egyedül maradnék azzal a véleményemmel, hogy ez a bölcs emberség volt az, ami minket, akik ismertük őt, vonzott hozzá, és megfogott benne. Ettől volt atyai” – fogalmazott az ünnepélyes alkalmon beszédet tartó Urbán József SP. Kiemelte: Kovács Mihály számára fontos volt a műveltség ápolása, ezért indított teológiai képzést világiaknak, és rendezett kulturális eseményeket a templomban, valamint szorgalmazta egy művelődési központ kialakítását a plébánia területén. “Az hajtotta ebben, amit Boldog II. János Pál a kulturális szereteten értett, és ami nem más, mint annak a meggyőződése, hogy az ember szolgálata istenszolgálat” – tette hozzá Urbán József.

Kitartottak

no images were found

A 250. ünnepi tanév alkalmából november 23-án Szegheő József SP mondott ünnepi köszöntőt. “Mit köszönök elődeimnek? Elsősorban azt, hogy kitartottak mostanáig: elhozták a népiskolát Magyarországra, újrakezdtek, s reményük maradt építkezni: iskolát és templomot. Örülök, hogy az utóbbi húsz esztendőben részese lehettem az itteni akarásnak!” – fogalmazott. Szegheő József arról is beszélt, látni, hogy az ország küszködik az oktatásüggyel. “Ennek – úgy gondolják – része az etikaoktatás. De hogy jut ki az erdőből, aki nem tudja, hová is akar menni? Először alapvetően tisztázni kell értékeket – amelyeket a – keresztény – múltban már nem egyszer megfogalmaztunk a történelem során. És ezután rendet kell teremteni a fejekben, szívekben, meg a társadalomban. Ez az értékrend lehet és kell, hogy alapja legyen az erkölcsnek! Ezután kezdődhet az oktatás…” – hangzott el a beszédben.

Akikkel dicsekedhetnek

no images were found

A Belvárosi moziban Tamási Áron Vitéz lélek című darabját adta elő az iskolai színjátszó kör.

“Paradox ez az iskola, látszólagos önellentmondása van, mert nagyon új, és ugyanakkor nagyon régi. Az épület építésére az idősebb diákok még emlékeznek, ugyanakkor a 250. tanévet kezdtük meg, a piarista atyák pedig 1712 óta itt vannak Szegeden” – fogalmazott a piarista templomban tartott ünnepi szentmise főcelebránsa, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Nem akárkikkel dicsekedhet a nagymúltú intézmény, természetesen először is az összes katolikus iskola védőszentjével, a rendalapító Kalazanci Szent Józseffel; valamint magával a névadóval, Dugonics Andrással, aki összegyűjtötte saját korának szólásmondásait, a 18-19. század magyarságáról sokkal kevesebbet tudnánk, ha ő nem tanított volna itt – emlékeztetett az érsek. Csak néhány további példát említve itt tanult Bálint Sándor néprajztudós, az egyetem mellett pedig itt tanított Sík Sándor, későbbi rendfőnök, aki írónemzedékeket nevelt fel.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Következő sztori

Kosárlabda: körmendi kiruccanáson Kissék