Marekné Pintér Aranka: „A jövő olyan lesz, amilyen a ma iskolája” + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke a Megyeházán megtartott sajtótájékoztatón beszélt a január 1-jétől életbe lépő új oktatási rendszer változásairól, bemutatta Csongrád megye újonnan megválasztott tankerületi vezetőit, majd újságírói kérdésre válaszolva a Botka László polgármesterrel folytatott – finoman fogalmazva – sikertelen megbeszélés eredményéről is szólt.

Az érdeklődőket köszöntve B. Nagy László kormánymegbízott elmondta, sikeresen felállt az országos központ, a pályázatok lezárultak és a vezetőket is megválasztották. Nagyon rövid határidőn belül nekik az lesz a feladatuk, hogy december 15-éig aláírják a polgármesteri hivatalokkal, polgármesterekkel azokat a megállapodásokat, amelyek értelmében január 1-jétől az önkormányzatok helyett az állam lesz az oktatási intézmények új munkáltatója.

Szegeden nem ment minden zökkenőmentesen

„Előzetes értesüléseim szerint, ha lesz probléma, az megint csak Szegeden lesz, aminek nem szakmai, inkább politikai háttere van” – jelezte a kormánymegbízott. A Kormányhivatal nevében B. Nagy minden segítséget, támogatást felkínált az átalakulás levezényléséhez, és reményét fejezte ki, hogy Csongrád megye többi 60 településében nem lesz gond az átadás-átvétellel, és a megállapodásokat sikerül zökkenőmentesen aláírni.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke Marekné Pintér Aranka elmondta, az önkormányzati feladatátvételt gördülékenyen, érezhető változások nélkül szeretnék véghezvinni, hiszen a tanév megkezdődött. Az állam azt a fajta szerepet kapta a felhatalmazással, hogy egységes szempontrendszer mentén történő oktatásirányítás valósuljon meg. Ez azért fontos, mert a fenntartás szó régi értelmében mindent jelentett: üzemeltetést, működtetést, szakmai támogatást, irányítást. Most ez elválik a rendszerben, és egy újfajta partnerség épül. Azok az önkormányzatok, amelyek képesek működtetni iskolarendszerüket, azok a működtetésben, a helybiztosításban, az infrastruktúra támogatásában gondoskodó feladatot látnak el, de a szakmai szempontok meghatározása az állam részéről közös rendezőelvek mentén alakul újjá.

Legfontosabb a partnerség

Ugyanazok a szempontok kell, hogy meghatározzák a kialakítandó csoportokat, a kialakítandó tantárgyfelosztás elveit, tehát az állam a központi irányítással az elvi meghatározás egységét vallja, míg a tankerületi rendszer ennek a helyi megvalósulásnak a sokszínűségét kell, hogy szavatolja. Ebben rejlik az új rendszer működtetésének szépsége. Egyszerre kell egy hatékony, áttekinthető, elveiben közös rendszert kialakítani, mégpedig úgy, hogy a helyi erények, sokszínűségek, bevált jó gyakorlatok megmaradjanak, megőrződjenek, a hálózatos építkezési rendszer pedig azt segítse elő, hogy egymástól tanulva is tudjanak akár problémát kezelni, akár jó gyakorlatot átadni egymásnak a tankerületek, hangsúlyozta a megbízott elnök.

A rendszer újdonsága, hogy elválik a működtetés a szakmai irányítástól. Itt lép képbe az a partnerség, ami csak az önkormányzatokkal karöltve valósítható meg, hiszen a kistelepüléseken, ahol nincs forrás arra, hogy működtetni tudják az iskoláikat, a partnerségre ugyanúgy szükség van. Itt az állam azzal segít, hogy a működtetést is átvállalja, és megmaradhat az iskola.

Ezt követően Marekné Pintér Aranka bemutatta a megyeközponti tankerület vezetőjét és a tankerületi igazgatókat. A megyeszékhelyen 27 iskola élére, a legfontosabb, a többieket is irányító megyeközponti tankerület vezetésére egy Békés megyei iskolaigazgatót neveztek ki: Plesovszkiné Ujfaluczki Juditot, aki megválasztásáig Mezőkovácsházán a Hunyadi János Közoktatási Intézményt vezeti. A kisteleki tankerületi vezető Faragó Klára, a szentesi Molnárné Tóth Györgyi, a makói Farkas Éva, a mórahalmi Ördögné Gárgyán Mária, a hódmezővásárhelyi Tóthné Kecskeméti Katalin és a csongrádi Cseri Gábor lett. Mindannyian bemutatkoztak, és röviden elképzeléseiket is ecsetelték. Egyikük a következő idézettel élt, melynek igazságtartamával nyilván a többiek is egyetértenek: „A jövő olyan lesz, amilyen a ma iskolája.”

Négyszeres, illetve hétszeres túljelentkezés volt a tankerületi, illetve a megyei tankerületi vezetői állásokra, összesen 847 jelentkező adta be pályázatát.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Kajak-kenu: maximális kvóta a Világjátékokra maratoni távon

Következő sztori

Lezárult egy 7,7 milliárd forintos fejlesztés az SZTE-n + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek