/

Környezetirányítási felülvizsgálatot tartottak a vásárhelyi honvédek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Környezetközpontú Irányítási Rendszer (KIR) éves felügyeleti vizsgálatára került sor a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában. A környezetvédelem a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozást követően kiemelt jelentőségűvé vált a Magyar Honvédség számára. A környezet megkímélése, az erőforrások és a technika ésszerű használata korunk központi követelménye.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága 2007-ben alakította ki környezetközpontú irányítási rendszerét. Egy laktanya esetében ennek jelentősége, hogy a katonai tevékenység során lehetőségeihez mérten csökkentse a környezeti terhelést, ennek megvalósulását pedig független harmadik fél tanúsítja. Erre háromévente kerül sor. Ezen felül minden évben felügyeleti auditot tartanak, ahol megvizsgálják az éves rövid- és hosszú távú célokat.

Az egész napos audit bevezető megbeszéléssel kezdődött, amelyen Walterné Szeri Eszter százados, környezetvédelmi tiszt tájékoztatta az auditorokat a laktanyában az elmúlt évben végrehajtott, a környezetirányítással összefüggésben lévő feladatokról: épületek felújítása, vízelvezetési rendszer fejlesztése, sárrázó kialakítása. Kiemelte a nemzeti parkokkal való együttműködés kiterjesztését, hiszen a laktanya mellett található 4. számú gyakorlótér egyes részei NATURA 2000 területen helyezkednek el. Hangsúlyozta az elmúlt évben kialakított oktatóterem jelentőségét, ahol lehetőség nyílik a környezetirányítással, munka- és tűzvédelemmel kapcsolatos tanfolyamok, továbbképzések megtartására.

Az okmányok áttekintését követően ellenőrzésre kerültek a laktanyának azon részei, amelyek a legnagyobb odafigyelést igénylik környezetvédelmi szempontból: telephelyek, raktárak, a Technikai Kiszolgáló Állomás különböző egységei, a veszélyes hulladékot tároló gyűjtőpontok és az üzemanyag-, illetve akkumulátortöltő állomások.

A záró-megbeszélésen Kucher György okleveles mérnök, az ÉMI-TÜV SÜD Kft. vezető auditora megfelelőre értékelte a felügyeleti auditon látottakat. A laktanya további egy évre megszerezte a minősítést.

Előző sztori

Három százalék alatt az államháztartási hiány

Következő sztori

Tök jó nap lesz szombaton Szentmihályon