Közélet

Juhász Péter: A Milla fontosnak tartja a jogállam helyreállítását

Juhász Péter: A Milla fontosnak tartja a jogállam helyreállítását

2012. november 21., szerda
Juhász Péter: A Milla fontosnak tartja a jogállam helyreállítását

Az Együtt 2014 az elkövetkező választásokon a kétharmadot célozta meg, pedig Juhász Péternek, a Milla elnökének nincsenek is politikai ambíciói. Nem akar feltétlenül a Parlamentbe kerülni, de – mint fogalmaz – bármit vállal, ami szükséges ahhoz, hogy a demokratikus egyensúly helyre álljon.

– Azt nyilatkozta, a Milla számára az LMP az első, őket kérték fel legelőször az együttműködésre. Az ökopárt hét végi kongresszusán bejelentett határozatai után végleg lemondanak róluk?

– Mindenképpen bízunk abban, hogy tárgyalásokra lesz lehetőség. Nem teljesen világos –, ahogy láttuk – az LMP-n belül sem, hogy igazából… Hivatalosan két döntést hoztak: az egyik a stratégiájukról szól, ami azt mondja ki, hogy ők egyedül szeretnének indulni a választásokon, másrészt nem csatlakoznak az Együtt 2014 mozgalomhoz. Mi arra küldtünk nekik meghívót, hogy beszélgessünk arról, milyen együttműködést tudunk elképzelni egyáltalán. A mai nyilatkozatokban már az jött le az LMP részéről is, hogy ők egyébként beszélgetnének. Kivárjuk, igazából mi lesz a végső álláspont. Semmiképpen nem örülünk, hogy ez a döntés született, de nem is gátol meg minket abban, hogy választókat célozzunk meg. Meglátjuk, hogy a választókkal sikerül-e egy olyan együttműködést létrehozni, ami képes az Orbán-kormány leváltására.

– Az LMP döntése miatt hagyták abba a pártokkal való megbeszélést, és halasztották a találkát a szocialistákkal tavaszra?

– Nem, az szóba sem került, hogy a szocialistákkal most beszélnénk. Mi a választók felé akartunk nyitni. Az LMP-ről tudtuk, hogy a kongresszusukon téma lesz az Együtt 2014-gyel való viszony, ezért küldtünk is egy hivatalos felkérést, hogy papírforma szerint is erről beszéljenek. Ez az oka annak, hogy az LMP-t előre hoztuk. A pártokkal a tavasz folyamán fogunk kapcsolatba lépni.

– Egyes elemzők szerint jóval több támogatójuk lenne, ha Bajnai hátrébb szorulna. Mi erről a véleménye?

– Nem gondolom, hogy ő túlexponálja magát. Három egyenrangú partner, három egyenrangú szervezet aláírt egy együttműködési megállapodást, a sajtó persze hajlamos ezt úgy tálalni, hogy ez Bajnai mozgalma. Hármunk között ez nem így néz ki koreográfiában. Az, hogy ki vezesse majdan az Orbán-kabinet leváltására szükséges erőket, az egy sokkal későbbi kérdés, amikor már összeállt ez a tömörülés, akkor fogja megválasztani a vezetőjét.

– A közvélemény mégis Bajnait azonosítja az Együtt 2014-gyel, holott Önök is többször nyilatkozták, hírül sincs eldöntve, ki áll majd az ellenzéki formáció élére.

– Pontosan, viszont az természetes, hogy őt tekintik a legfajsúlyosabb figurának, hiszen ő volt már miniszterelnök Magyarországon, miközben sem Kónya Péter, sem jómagam nem vettünk részt az elmúlt 20 év politikájában. Ilyen értelemben mi friss szereplők vagyunk. Természetes, hogy a sajtó ezt így próbálja beállítani.

– Ki és milyen kritériumok alapján fogja eldönteni, ki csatlakozhat táborukhoz, és ki nem kívánatos?

– A múlt héten kiadtuk az ezzel kapcsolatos elvi és etikai állásfoglalásunkat. A döntések konszenzussal születnek, mind a három szervezetnek egyet kell értenie, ha valakit be akarunk vonni. Azok téves információk, sajtópletykák voltak, hogy Gyurcsány Ferenc és Kuncze Gábor bejelentették csatlakozási szándékukat. Nem történt ilyen. Visszafejtettük, mi és hogyan történt. Gyurcsány esetében egy népszabadságos újságíró írta le, hogy az ex miniszterelnök csatlakozni szeretne hozzánk, holott akkor még nem is létezett az Együtt 2014. Még az október 23-ai tüntetés előtt mondta Gyurcsány azt, hogy neki Bajnai a legszimpatikusabb figura. Ezt az újságíró úgy interpretálta, akkor ő csatlakozni akar. Tele lett a sajtó, s most próbálják Gyurcsány ügyét ránk erőszakolni, mintha nekünk kezdeni kellene ezzel valamit, holott nem kell. Kuncze Gábornál hasonló a helyzet. Az újságírói kérdés úgy szólt, egyébként ő csatlakozna-e, ha felkérést kapna. Erre mondott egy olyat, igen, csatlakozna, ha felkérést kapna. Nem kapott felkérést, nem is jelezte ebbéli szándékát. Ezek a sajtó jól tálalható bulvárhírei, de nincsen valóságalapjuk. Ez a sajtó felelőssége, nem a miénk.

– Kétharmados győzelemre hajtanak, nyilatkozta egy helyütt, miközben azt is mondta, nem szeretné túl nagyra bővíteni a kört. Honnan remél akkor támogatókat?

– Az Együtt 2014 bázisát mindenképpen szeretnénk bővíteni csak a választói oldalon. Minket nem a különböző szervezetek érdekelnek és nem is a csetepaték, hanem az, hogy egy olyan választói tömörülés jöjjön létre, amely képes a kétharmadnyi szavazatot behozni. A szervezeti körökből is nagyon örülök mindenki támogatásának, aki érdekelt az Orbán-kormány leváltásában. Természetesen a kétharmadot céloztuk meg, mert fontosnak tartjuk, hogy az alkotmányos jogállam helyreállítása lehetséges legyen, ehhez viszont kétharmados parlamenti többség szükséges.

– Programnak elég-e a jogállam helyreállítása, a nyilvánosság minél szélesebb körű kiterjesztése és a civil társadalom erősítése?

– Ezek a Milla célkitűzései. Jelenleg még nem a programírásnál tartunk. Az majd akkor kerül elő, ha megvannak a csatlakozó emberek, szervezetek, kialakul egy konszenzus, milyen program az, ami az Orbán-kormány leváltása után a jó kormányzáshoz szükséges. A Milla az Ön által említett pontokban tud hozzátenni értéket, hiszen mi civilek vagyunk, most kerültünk a politikába, tehát nem gondoljuk, hogy az energiapolitika az most általunk kell, hogy körvonalazódjon. Egy év múlva viszont weboldalunkon keresztül meg fogunk fogalmazni minimum elvárásokat, minek kell a programnak megfelelnie. Nem azt mondjuk meg, hogy mi, hogyan történjen, de egy civil elvárást megfogalmazunk: mik azok a hibák, amelyekbe még egyszer nem csúszhatunk bele, merthogy az elmúlt 20 évből azért tanulni kell.

– Nem jelent meg túl hamar a politikai színtéren az Együtt 2014, hiszen a választásokig még 1,5 év van hátra, addigra pedig félő, hogy alábbhagy a lendület, elvész a mostani hév, összekülönböznek a politikai partnerek, széteshet, kifulladhat a tömörülés?

– A választásokig valóban annyi idő van hátra, de a regisztráció okán egy félévvel előbbre kerül a kampány. Helyben kell tudni megszülni a jelölteket, akik közösen, együttműködve mennek, mert a Fidesz jelöltjével egy jelöltnek kell szemben állnia. Egy évünk van arra, hogy programot hirdessünk, megtaláljuk a szereplőket, eldöntsük, mely szervezetekkel vagyunk egy platformon, kikkel vagyunk képesek együttműködni. Azt is meg kell tudni mondani, hogy adott helyen ki a legesélyesebb jelölt, és ő álljon fel a Fidesz jelöltjével szemben. Inkább szűkösnek érzem az elmondottak megvalósítására az egy évet, mintsem egy nagyon tág határnak. Azt mondom, időben vagyunk.

– Ön vágyik-e politikai karrierre?

– Amikor elhatároztuk a Millával, hogy egyesületet alapítunk, elmondtam, nincsenek politikai ambícióim, nem akarok feltétlenül a Parlamentbe kerülni, de ez nem zárja ki, ha arra kerül a sor, vállalom-e az adott posztot. Bármit vállalok, ami szükséges ahhoz, hogy a demokratikus egyensúly helyre álljon. Ha fontos, hogy én ott legyek, mert az embereknek szimbolikusan jelent majd ez valamit, akkor be fogom vállalni, akármi is legyen az. Amúgy tök jól érezném magam akkor is, ha visszamehetnék egy jogvédő civil szervezethez vagy a családommal tölthetném a szabad időmet és nem politikával foglalkoznék.

– Ez utóbbit nem kudarcként élné meg?

– Egyáltalán nem, sikernek fogom értékelni, mert ez azt jelenti, hogy nincs rám szükség, és egy normális országban élünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.