Kultúra

JÁTÉK! Népzenei kavalkád a Mentés Másként Trió koncertjén + VIDEÓ

JÁTÉK! Népzenei kavalkád a Mentés Másként Trió koncertjén + VIDEÓ

2012. november 12., hétfő
JÁTÉK! Népzenei kavalkád a Mentés Másként Trió koncertjén + VIDEÓ

Bár koncertjein a moldvai magyarság muzsikája játssza a főszerepet, a Mentés Másként Trió emellett dél-alföldi, vajdasági dalokat, bukovinai táncdallamokat is előad péntek esti koncertjén az IH-ban. Játsszon velünk, nyerjen belépőt ön is!

A trió a 2005-ben megjelent „Mentés másként…” – Újraénekelt moldvai csángó-magyar népdalok című lemez alkotó csapataként forrott össze. Azóta számtalan koncerttel, újabb lemezekkel kápráztatták el a népzenetisztelők világát. Zenéjük a magyar népzene legősibb rétegeiből táplálkozik. A középkor kultúrájában gyökerező zenei hagyományunkat virtuóz, de őszinte előadásmóddal keltik életre. A hagyományt tisztelni, ugyanakkor saját belső élménnyé élni át, s így akarva-akaratlan „kortárs” zenét alkotni: e kettősséggel vet számot a trió –

Fábri Géza

kobzos-énekmondó,

Fábri-Ivánovics Tünde

énekes és

Lipták Dániel

hegedűs – ars poeticája. Zenéjüket népi előadók és kortárs zeneszerzők egyaránt tisztelik. "Bár zenénk műfaji kereteit nehéz meghatározni, mindenképpen más utat jár, mint az úgynevezett világzenék klasszikus vagy éppen divatos áramlatai. A bartóki tiszta forrásból merítünk, de érezzük, hozzá is kell töltenünk e forráshoz, hogy élő víz maradhasson. Úgy gondoljuk, a népi dallam-remekmű nem tűri, hogy tőle idegen, sematikus harmóniavilágok, túladagolt ritmusok vagy hatásvadász koncepciók kiszolgálójává tegyék. A bartóki gondolatokhoz hozzátéve a táncházmozgalom tapasztalatait, mi a dallamot nem csupán önmagában akarjuk felhasználni, hanem a keretét adó egész zenei hagyománnyal együtt mélyen megismerni, s ennek megfelelően továbbgondolni. Így tehetünk csak szert olyan intuitív képességre, amely feljogosít bennünket a népzene „feldolgozására”, s ez volna a mi gyakorlatunkban a népzenei alkotómunka lényege." A trió koncertjein a moldvai magyarság muzsikája játssza a főszerepet. Emellett azonban alföldi tamburás, gyimesi, bukovinai, dunántúli és felvidéki táncdallamok, historikus énekek, énekelt versek is felcsendülnek. A historikus énekek és énekelt versek közjátékaiban a népzenei motívumok új életre kelnek. A repertoár egyedi színfoltját jelenti a dél-alföldi, vajdasági dalok tamburakísérettel való előadása, visszaidézve e táj letűnt, a tamburazenekarok kialakulását megelőző pengetős világát.

Vendég:

Dimitris Varelopuolos krétai lantművész

Jegyár:

elővételben 1.500,- Ft, a helyszínen 1.900,- Ft

Diákjegy:

1.200,- Ft Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi moziban és a Ticketportal országos hálózatában (www.ticketportal.hu) http://www.youtube.com/watch?v=OKqQt3TpXI0 A zenekar november 16-án, péntek este Szegedre is ellátogat. Este 20 órától az IH Rendezvényközpontban adnak koncertet, melyre három darab páros belépőt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak alábbi kérdésünkre:

- Melyik jellegzetes hangszer csendül fel a zenekar dalaiban?

A.

Tambura

B.

Szaxofon

C.

Tekerő A megfejtéseket a

jatek@szegedma.hu

e-mail címre várjuk a játékos nevének és elérhetőségeinek megadásával legkésőbb november 14-e (szerda) délig. Szerencsés játékosunkat e-mailben értesítjük nyereményéről.

A játékosok jelen pályázatban való részvétellel automatikusan elfogadják a SZEGEDma.hu

Nyereményjáték szabályzatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.