Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Hétfői programajánló: Vízipókék a könyvtárban, szlovák filmek a Grandban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Szlovák Filmhét keretében két, idei alkotást is láthatnak az érdeklődők a Grand Caféban. A közéleti kávéház Őszi randevú címmel rendez estet, míg a Somogyi-könyvtárban Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály, továbbá És a HaJó jön… – Haui József rajzfilmtervező tárlat tekinthető meg.

Őszi randevú – Bodnár György és vendégei a Szegedi Közéleti Kávéház estjén 18 órától a Király-König Péter Zeneiskolában. Vendégek: Markovics Ágnes, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze; Finta János, a Filharmónia igazgatója; Tóth Jonathan és Nagy László énekesek; Iván Sára és Jánoshegyi Anna énekes növendékek; Szécsi Edit énekes tanárnő; Béres Antal énekes növendék; Decsi András énekes és Tarnai Dávid énekes. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A besúgó (eŠteBák) című alkotással folytatódik 20 órakor a Grand Caféban a Szlovák Filmhét. A történet a Csehszlovák Szocialista Köztársaság legnehezebb idejében zajlik, a Varsói Szerződés csapatai bevonulását követően. Azokban az időkben, amikor a kommunistákról szóló viccekért börtönbüntetés járt, az emberek panelekben éltek, a színes TV és telefon csak a kiváltságosoknak járt és a besúgás nemzeti sport volt. Ádám rádióamatőr. Az ártatlan hobbiból válik a rezsim professzionális eszközévé. A megszerzett előnyökért azonban parancsok teljesítésével kell fizetnie, melyek mások életét teszik tönkre és közben elveszíti saját szabadságát is. Csak egyetlen kiút van arra, hogy ne veszítsük el a józan eszünket és az önbecsülésünket, ez nem más, mint átverni a besúgókat és a fakabátosokat… A 108 perces 2012-es szlovák filmet Juraj Nvota rendezte.

A Szlovák Filmhét keretében az Angyalok (Anjeli) című filmet vetítik 18 órától a Grand Caféban. Michal egy sikeres színházi ember, ez az ő története. Amikor megtudja, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, egy erdő közepén lévő nyaralóba megy, hogy megírja emlékkönyvét. Társasága élete szerelme és az ápolónője. Ők törekszenek arra, hogy kellemessé tegyék számára az utolsó pillanatokat. Sokszor nagyon nehéz nekik megbékélni azzal, milyen könnyen adja meg magát Michal a betegségnek. A feszélyezett hangulatot egy karizmatikus külföldi férfi érkezése zavarja meg, aki túlságosan is érdeklődik Michal iránt. A 2012-es 95 perces alkotás rendezője Róbert Šveda. „Ráérős, csendes vonulású, lassú a film, hangulatokat, gondolatokat közöl, félrecsúszott érzelmeket, elcseszett, kisiklott helyzeteket boncolgat meditatív formában. Nincs gyorsulás, nincs kirobbanó helyzet, és nincs kirobbanó akció. A csúcspont nem fent, hanem a lehető legmélyebben van. Aki nem szereti ezt a balladisztikus homályban botorkálást, az egy idő után akár rá is unhat e leheletfinom poétikára. Ez a csöndes haladás azonban a legszebb végbe torkollik. Addig semmire, még a felvetett talányos helyzetekre sem kapunk megoldásokat. A rejtélyeknek nincsenek magyarázatai. Minden nyitott marad. Csak megyünk bele valamiféle, számtalan kérdéssel kialakított rejtélyalagútba. De aztán eljön a legfeloldóbb vég” – írja az alkotásról az Új Szó.

Folyamatos kiállítások, programok

A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amit a Somogyi-könyvtárban láthatnak az érdeklődők. A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész. A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat. Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

És a HaJó jön… – Haui József rajzfilmtervező kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában. A Vizipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék és a Kérem a következőt! figuráinak rajzolója tervezett többek között plakátokat, puzzle-t, gyereknyomdát, kifestőkönyvet, diafilmet, ABC-mesekönyvsorozatot a Vízipók figuráival, logopédiai kártyasorozatot, tervezett müzlisdobozt, matricát, rendőrségi logót, közlekedési sorozatfüzeteket, gyerekpezsgőre címkét, dobozos üdítőkre figurákat, plüssjátékhoz figuraterveket, rajzfilmekhez DVD-borítókat is. Rajzol és ír a Dörmögő Dömötör magazinban, készített képregényeket, több mint száz mesekönyvet és két tucat tankönyvet illusztrált. Életművét gazdagítja két egész estés arab rajzfilm képes forgatókönyve is, Munkásságáról így fogalmazott: „Én csak rajzolni akarok, hatvanévesen is. A rajzolás a kenyérkereső munkám, én nem művészkedek, önkifejezek vele… mindig annak örültem a legjobban, ha tetszett, szórakoztatott, örömet okozott a munkám másoknak (is).” A tárlaton eredeti rajzok (képregények, könyvillusztrációk) tekinthetők meg a művész magángyűjteményéből, amelyeket kiegészítenek a Somogyi-könyvtárban őrzött, illusztrált kötetek és folyóiratok. Haui József kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában.

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Ajándékot kapnak a Karantén kalandjáték szerencsés résztvevői

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megrongáltak egy játszóteret Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Két játékkal is rosszul játszottak…

Tovább olvasom

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Aktuál