Közélet

Életműdíjat kapott a szegedi Radnóti-gimnázium tanára

Életműdíjat kapott a szegedi Radnóti-gimnázium tanára

2012. november 21., szerda
Életműdíjat kapott a szegedi Radnóti-gimnázium tanára

A Magyar Tudományos Akadémián adták át az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. A kimagasló oktatói teljesítményt elismerő kitüntetést Prókai Szilveszter, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára is átvehette.

Az Ericcson, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért 2001 óta ítéli oda a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat, amely mára a hazai természettudományos oktatás, és egyben a közoktatás egyik legrangosabb elismerésére lett. A személyenként 1,2 millió forintos Rátz Tanár Úr Életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és 2005 óta két biológia szakos tanárnak ítélik oda, akik kimagasló szerepet töltenek be tárgyuk népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában. A három vállalat ezzel a díjjal járul hozzá a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez. A díjazottak között szerepel

Prókai Szilveszter

, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára. Az oktató 35 éve kezdte pályafutását Makón a Juhász Gyula Szakközépiskolában, 1978-tól Szegeden a Fodor József Szakközépiskolában tanított, majd 1989-ben kezdett a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban tanítani. Döntő szerepet játszott a Radnótiban az országosan egyedülálló biokémia tagozat kémia tantervének kialakításában. Vezetésével több mint 10 éve olyan kémia munkaközösség dolgozik, amely az ország egyik legeredményesebb kémiai tehetséggondozó programját működteti. Döntő szerepe van abban, hogy a kémia iránt érdeklődő diákok mindegyike megtalálja a maga számára a legmegfelelőbb formát tehetségének kibontakoztatásában. Minden évben heti 8-10 szakköri órát tart, diákjai több mint egy évtizede egyetlen évben sem hiányoztak az Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny és az OKTV döntőjéből, valamint rendszeresen részt vesznek rangos nemzetközi versenyeken is. Prókai tanár úr jelentős szerepet játszott az új típusú érettségi lebonyolításában és a vizsgarendszer meghonosításában az érettségi minden szintjén. Tagja a tételkészítő bizottságnak és gyakran a feladatsor ellenőrzési feladatait is ő végzi. „Hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem tanáraik nevét is ismerjük...” – így szól a Rátz Tanár Úr Életműdíj mottója. Mikor világhírű, magyar származású tudósainkkal büszkélkedünk, kevés szó esik tanáraikról.

Rátz

tanár úr a legendás Fasori Gimnázium tanára volt és többek között

Neumann Jánost

és

Wigner Jenőt

is tanította. Az alapítvány az ő nevét választotta, hogy adózzon nagy múltú és kiváló oktatási kultúránk előtt és méltányolja azon pedagógusainkat, akik ma is áldozatos szakmai munkájukkal és kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit.

A 2012-es esztendő díjazott tanárai:

Kovács László (fizika) – Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimnázium Ősz György (fizika) – Ács, Jókai Mór Általános Iskola Pogáts Ferenc (matematika) – Budapest, Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Róka Sándor (matematika) – Nyíregyháza, Nyíregyházi Főiskola Harka Ákos (biológia) – Tiszafüred, Kossuth Lajos Gimnázium Borhidi Attiláné (biológia) – Budapest, ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium Forgács József (kémia) – Debrecen, Vegyipari Szakközépiskola Prókai Szilveszter (kémia) – Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.