Közélet

Egy betonkészítmény és egy új biomassza-eljárás kapta a Dél-alföldi Innovációs díjat + VIDEÓ, FOTÓK

Egy betonkészítmény és egy új biomassza-eljárás kapta a Dél-alföldi Innovációs díjat + VIDEÓ, FOTÓK

2012. november 9., péntek
Egy betonkészítmény és egy új biomassza-eljárás kapta a Dél-alföldi Innovációs díjat + VIDEÓ, FOTÓK

Harmadik alkalommal adták át a Dél-alföldi Innovációs díjat; idén a gazdasági társaság kategóriában a Csomiép Kft. ÖMA-beton pályázata nyerte az elismerést, míg a természetes személyek közt a szegedi kutatók Fehérjékben gazdag hulladékok hasznosítása a biogáz termelésben című pályázatát találta a kuratórium a legjobbnak - mondta el a pénteki átadó ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságának elnöke.

Dékány Imre

felidézte: az elismerést 2010-ben az Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságának elnöksége alapította, együttműködve a régió három kereskedelmi kamarájával és a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökséggel. A cél az volt, hogy a régióban a vállalkozások és a feltalálók által létrejött szellemi alkotások, innovációs tevékenységek és a technológiai transzferek támogatására alapítsanak díjat. Az ehhez szükséges anyagi fedezetet a régió vállalkozói, valamint a kamarák finanszírozták. Két kategóriában a gazdasági társaság és a természetes személy kategóriában lehetett pályázni idén is új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldásokat tartalmazó innovációs munkával. A pályázatokról az alapítók által létrehozott kuratórium döntött. A gazdasági társaság kategóriában első helyezést az ÖMA-pályázat nyerte, mely a 100 százalékban magyar tulajdonú Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. terméke. A vállalkozás innovációs teljesítményét 50 szabadalom, oltalmi és használati mintaoltalmi bejelentés tükrözi. A cég a válság ellenére is tartani tudta piaci helyzetét az építőiparban. Az ÖMA beton pályázatban, az öntömörödő modifikált acélszál erősítésű beton előállításának eljárása szerepelt. Kifejlesztésétől a vállalkozás versenyképességének növekedését várják. Természetes személy kategóriában első helyezett a Fehérjékben gazdag hulladékok hasznosítása a biogáz termelésben című pályázat lett. A sokszerzős pályázat a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszéke és a Szegedi Biológiai Központ közös munkájának eredménye. A pályázat kísérleti berendezést és eljárást mutat be a fehérje alapú biomasszából történő biogáz termelésre alkalmas mikro organikus konzorcium létrehozására. Az eljárás jelentősége, hogy a biogáz termelő baktériumok olyan közössége hozható létre, amely optimálisan képes együttműködni abban, hogy a fehérje alapú biomasszát hatékonyan biogázzá lehessen alakítani. A rendkívül fejlett biotechnológiai, mikrobiológiai, genetikai megközelítés egyedülállónak mondható. Az eljárás széles körű elterjedése nagy gazdasági és környezetvédelmi jelentőséggel bírhat - magyarázta Dékány Imre. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából egyébként"Felfedező tudomány" címmel tartottak plenáris ülést a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. Köszöntőt mondott

Dudits Dénes

akadémikus, az MTA elnöke,

Szabó Gábor

akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint

Botka László

, Szeged polgármestere is. Egész hónapban számos tudományos rendezvényt tart majd az MTA SZAB.

Tekintse meg a Telin TV Dékány Imrével, az MTA SZAB elnökével a Magyar Tudomány Ünnepéről készített interjúját! (Szeged Ma hírműsor, 2012. november 8.)

http://www.youtube.com/watch?v=UB-m_g7TS9A

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.