Kultúra

Csütörtökön Zorán lemezbemutató koncertje az IH-ban

Csütörtökön Zorán lemezbemutató koncertje az IH-ban

2012. november 6., kedd
Csütörtökön Zorán lemezbemutató koncertje az IH-ban

Körtánc - Kóló címmel öt év után ismét új lemezzel jelentkezik Sztevanovity Zorán, melynek lemezbemutató koncertje november 8-án lesz az Ifjúsági Ház Rendezvényközpontban.

„Kóló. Kézenfogva, összekapaszkodva, táncban, zenében kifejezett közös öröm. És ezen a CD-n: egy dal a tízből. Igaz, a dalok nem mind vidámak, de számomra mindegyikben ott van az együtt muzsikálás, a közös gondolkodás élménye. Köszönet Dusánnak a versekért, és hogy nem csak szerzőm volt ezen a lemezen, hanem énekdramaturgiai alkotótársam is. Presser Gábornak a dalokért, és hogy a barátság és a kreatív szigor inspiráló ötvözetével vigyázott rám…” A dalok szövegeit ezúttal is Dusánnak köszönhetjük. Szinte hihetetlen, milyen erőteljes érzések szabadulnak fel az okos, lírai képekben gazdag, költői szépségű sorok hallatán, miközben gondolataink is szárnyalni kezdenek. Olyan az egész, mint egy, a lelkünk legmélyebb zugait megcélzó gyakorlat, melynek során érett, tapasztalt edzők adnak kézről-kézre, mi pedig hagyjuk, hogy átjárjon bennünket a hév, az életöröm és az életbölcsesség, melyek által az utolsó hang után szinte újjászületve tekintünk a világra. Lehet vajon az ember lelkének izomláza? Ha igen, most biztosan lesz. Ha nincs, akkor nem tudom, mi az, amit érzek, de valami egészen új és szokatlan, miközben mégis ismerős és megszokott. Persze ebben óriási szerepe van a zenének is, mely általában Presser Gábor zsenialitását dicséri, ám ezúttal egy-egy dal erejéig beugrott maga Zorán, és Jávori Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője is. Tudomásom szerint közös munkásságuk során Presser először nyúlt ihletért Zorán szerb gyökereihez. A délszláv zenei és ritmikai világot idéző dalok olyan erőteljesek, hogy szinte ostrom alá veszik a hallójáratainkat, ráadásul Zorán ezen az albumon úgy énekel, mint még soha – hangjában olyan karcosság bukkan fel, amitől a hideg futkosott a hátamon, miközben szinte megnyitja a lelkét előttünk. Hihetetlen, milyen erőteljes, szinte delejes hatással van ez a párosítás. És mindez fokozható azzal, ahogy a női hangok éppen a megfelelő helyen és időben csendülnek fel, intim pillanatokkal gazdagítva a korong hangulatát. Ez az a lemez, amit nem lehet háttérzeneként hallgatni, mert egyszerűen kiköveteli magának a teljes odafigyelést és odaadást. Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi moziban. Jegyár: 1-15. sorig: 3900 Ft, a 16. sortól: 3600 Ft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.