Közélet

Cséfalvay Zoltán: Lépésről lépésre haladunk az adósságleépítés terén

Cséfalvay Zoltán: Lépésről lépésre haladunk az adósságleépítés terén

2012. november 29., csütörtök
Cséfalvay Zoltán: Lépésről lépésre haladunk az adósságleépítés terén

Magyarországon gyakorlatilag mindenki el van adósodva. 2010-ben, amikor a kormány elkezdte működését, azzal szembesült, hogy nem csak az állam, de a lakosság is el van adósodva – főleg devizában – csakúgy, mint az önkormányzati és a vállalati szektor. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára Szegeden az adósságcsapdából kivezető útról beszélt.

– A kormány fokozatosan hozzákezdett minden probléma kezeléséhez. Az államadósság 2010 óta fokozatosan csökkenő pályán van és azon is kell maradnia. A lakosság devizaeladósodását célzó intézkedések eredményeként közel 250 ezer adósnak sikerült kikecmeregnie az adósságcsapdából. Ez a szám a jövőben csak magasabb lehet. Az önkormányzatok közel 1200 milliárdos adósságából a felére vállalt kötelezettséget az állam. Lépésről-lépésre haladunk az adósság leépítése, csökkentése terén.

– Erre van pénze az államnak?

– Az önkormányzati adósságnál az 5 ezer alatti lélekszámú települések esetében a teljes adósságot vállalja át az állam, ez 93 milliárd forint, és még ebben az esztendőben megtörténik. A többieknél egyenként kell megvizsgálni az adósságelemeket, erről beszéltünk most a térség polgármestereivel is. Itt tartunk most.

– Milyen menetrend szerint zajlanak majd a településekkel folytatott tárgyalások?

– Egyfajta tényfeltáró találkozókra kerül sor, először miniszteri vagy államtitkári szinten. Egyenként végig kell menni minden településen, minden egyes tételen, ezt nem lehet másként. Tiszta képet kell kapnunk.

– Melyek azok a kérdések, amelyeket a polgármesterek a találkozások során felvetnek?

– Ezek voltak a legfontosabb kérdések, meg az, hogy a következő évi tervezési lehetőségek hogyan alakulnak. Jó néhány település, amelyiknek nem volt hitele, felvetette, ők most miért kerülnek ilyen helyzetbe. Minden hasonló helyzetben, amikor az állam segítőként belép, ügyelni kell, hogy ne növelje az ilyen jellegű erkölcsi kockázatot. Nem véletlen, hogy az 1200 milliárdnyi adósságból az állam csak a felét vállalja át és nem az egészet. Olyan rendszert szeretnénk kiépíteni a jövőben, hogy ez az adósság ne termelődjön újra, ne ismétlődhessen meg. Az alapelvek és a tilalomfák között kell megtalálni a legmegfelelőbb megoldást.

– Mi a garancia arra, hogy ezek a települések meg tudnak majd küzdeni az adósság rájuk háruló részével?

– Reméljük, hogy meg tudnak küzdeni, meg hát azért nem kis településekről van szó. Rendelkeznek saját bevétellel, van iparűzési adójuk, jelentős anyagi erővel bírnak. Nem véletlen, hogy az 5 ezer alatti települések esetében vállalta az állam a teljes átvételt, e fölött pedig már korlátozott az átvállalás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.