Gazdaság

Könyvesbolt volt, bolt nem volt – lakat a Bálint Sándoron is + FOTÓK

Könyvesbolt volt, bolt nem volt  – lakat a Bálint Sándoron is + FOTÓK

2012. november 5., hétfő
Könyvesbolt volt, bolt nem volt  – lakat a Bálint Sándoron is + FOTÓK

A Sík Sándor után a Bálint Sándor Könyvesbolt is nemrégiben bezárta kapuit. Változnak a vásárlói szokások, a kisebb üzletek pedig nehezen bírják a versenyt a válsággal és a multinacionális cégek széles kínálatával.

Bizonyára sokan emlékeznek még A szerelem hálójában (You've Got Mail) című romantikus filmre

Meg Ryannel

és

Tom Hanksszel

. A szerelmi szál keretéül éppen egy olyan történetet választottak, melyben egy sarki kis könyvesboltot ismerhetünk meg, és megtudjuk, miként küzd – sikertelenül – fennmaradásáért, mikor a piacvezető könyváruházlánc egy újabb mamutüzletét megnyitja a szomszédságában. A film 1998-as, tehát jóval a válság előtt készült, azóta még aktuálisabb a probléma. De – ahogyan általában ez lenni szokott – ez sem ennyire fekete-fehér történet.

Veszteségek

Mint megírtuk, 2010 szeptemberében bezárt a Sík Sándor Könyvesbolt, amit az Irodalmi Jelen egy tárcával búcsúztatott. Nemrégiben becsukta kapuit a passzázson Bálint Sándor Könyvesbolt is, és a sornak még nincs vége, például az Univerzum idegen nyelvű könyvesbolt is megszüntette Oskola utcai üzletét. A Bálint Sándor Könyvesbolt veszteséges volt, a gyenge forgalom miatt döntöttek úgy, hogy bezárják az üzletet – mondta el portálunknak Dobos Tamás, a Lazi Könyvkiadó kereskedelmi vezetője, a könyvkiadó és a könyvesbolt egyik tulajdonosa.

Pofonok

2003 óta működtette a Lazi a Bálint Sándort, 2012-re 60 százalékára esett vissza a forgalom. Dobos Tamás arról is beszélt, sorban jöttek az „ütések” a boltnak: a passzázs másik oldalán egy konkurens nagy könyvesbolt nyitott üzletet, majd az egyetemisták könyvvásárlási utalványát csak az egyetemi boltokra korlátozták. A belváros üzleti átalakulása, valamint több nagy bevásárlóközpont nyitása a városban nagy könyvesboltokkal szintén egy-egy szeg volt az üzlet „koporsóján”, és természetesen a válság eleve rossz alaphangot ad a hazai könyves piac muzsikájának. A tulajdonos arra a kérdésre, hogy van-e egyáltalán bármilyen eszköz a kisebb könyvesboltok kezében a vásárlók meghódítására, úgy fogalmazott, a multik kedvezményrendszerével nem tudnak versenyezni. Inkább arra tettek kísérletet, hogy nemcsak a sikerlista-vezető köteteket árulták, hanem olyan könyveket is, amelyek adott esetben a populáris irodalomra koncentráló cégek kínálatából hiányoznak. Sajnos ez is kevés volt a fennmaradáshoz.

Átalakuló vásárlási szokások

Dobos Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, Szegeden nem csökkent a négyzetméterre jutó könyvesboltok száma. Az a tény, hogy egy-két könyvesbolt most megszűnt, inkább a vásárlási szokások átalakulását mutatja, vagyis az emberek jobban szeretik nagy bevásárlóközpontokban elkölteni a pénzüket. Hozzátette: kereskedelmi szempontból ugyanakkor a szűk belváros elég gyengén ellátott, és Szeged nem fordít kellő figyelmet a kisebb üzletekre. A tulajdonos azt is kiemelte, nem multiellenes, annál is inkább, hiszen a nagy könyváruházak a kiadók legnagyobb partnerei.

Könyvet a kávé mellé

Az irodalmár és könyves szakma kultúrpesszimista vonala évek óta kongatja a vészharangot a Gutenberg-galaxis fokozatos beszűkülése miatt, úgy tűnik ugyanakkor, a multinacionális könyvhálózatok egyelőre jól lavíroznak az útvesztőben. Tudunk nagy és változatos kedvezményrendszerrel működő online könyváruházról, a „mamutkönyvesboltokban” pedig már gyereksarok vagy kávézós részleg is működik, utóbbinál egy jó fekete mellett bele is olvashatunk a kiszemelt kötetbe. A könyv és hangoskönyv, a térkép, a CD, a DVD hagyományos kínálata mellett pedig karácsonyi díszekkel vagy borral is szélesedhet az áruházi kínálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.