Írjon nekünk

Gazdaság

Könyvesbolt volt, bolt nem volt – lakat a Bálint Sándoron is + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

A Sík Sándor után a Bálint Sándor Könyvesbolt is nemrégiben bezárta kapuit. Változnak a vásárlói szokások, a kisebb üzletek pedig nehezen bírják a versenyt a válsággal és a multinacionális cégek széles kínálatával.

Bizonyára sokan emlékeznek még A szerelem hálójában (You’ve Got Mail) című romantikus filmre Meg Ryannel és Tom Hanksszel. A szerelmi szál keretéül éppen egy olyan történetet választottak, melyben egy sarki kis könyvesboltot ismerhetünk meg, és megtudjuk, miként küzd – sikertelenül – fennmaradásáért, mikor a piacvezető könyváruházlánc egy újabb mamutüzletét megnyitja a szomszédságában. A film 1998-as, tehát jóval a válság előtt készült, azóta még aktuálisabb a probléma. De – ahogyan általában ez lenni szokott – ez sem ennyire fekete-fehér történet.

Veszteségek

Mint megírtuk, 2010 szeptemberében bezárt a Sík Sándor Könyvesbolt, amit az Irodalmi Jelen egy tárcával búcsúztatott. Nemrégiben becsukta kapuit a passzázson Bálint Sándor Könyvesbolt is, és a sornak még nincs vége, például az Univerzum idegen nyelvű könyvesbolt is megszüntette Oskola utcai üzletét.

A Bálint Sándor Könyvesbolt veszteséges volt, a gyenge forgalom miatt döntöttek úgy, hogy bezárják az üzletet – mondta el portálunknak Dobos Tamás, a Lazi Könyvkiadó kereskedelmi vezetője, a könyvkiadó és a könyvesbolt egyik tulajdonosa.

Pofonok

2003 óta működtette a Lazi a Bálint Sándort, 2012-re 60 százalékára esett vissza a forgalom. Dobos Tamás arról is beszélt, sorban jöttek az „ütések” a boltnak: a passzázs másik oldalán egy konkurens nagy könyvesbolt nyitott üzletet, majd az egyetemisták könyvvásárlási utalványát csak az egyetemi boltokra korlátozták. A belváros üzleti átalakulása, valamint több nagy bevásárlóközpont nyitása a városban nagy könyvesboltokkal szintén egy-egy szeg volt az üzlet „koporsóján”, és természetesen a válság eleve rossz alaphangot ad a hazai könyves piac muzsikájának. A tulajdonos arra a kérdésre, hogy van-e egyáltalán bármilyen eszköz a kisebb könyvesboltok kezében a vásárlók meghódítására, úgy fogalmazott, a multik kedvezményrendszerével nem tudnak versenyezni. Inkább arra tettek kísérletet, hogy nemcsak a sikerlista-vezető köteteket árulták, hanem olyan könyveket is, amelyek adott esetben a populáris irodalomra koncentráló cégek kínálatából hiányoznak. Sajnos ez is kevés volt a fennmaradáshoz.

Átalakuló vásárlási szokások

Dobos Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, Szegeden nem csökkent a négyzetméterre jutó könyvesboltok száma. Az a tény, hogy egy-két könyvesbolt most megszűnt, inkább a vásárlási szokások átalakulását mutatja, vagyis az emberek jobban szeretik nagy bevásárlóközpontokban elkölteni a pénzüket. Hozzátette: kereskedelmi szempontból ugyanakkor a szűk belváros elég gyengén ellátott, és Szeged nem fordít kellő figyelmet a kisebb üzletekre. A tulajdonos azt is kiemelte, nem multiellenes, annál is inkább, hiszen a nagy könyváruházak a kiadók legnagyobb partnerei.

Könyvet a kávé mellé

Az irodalmár és könyves szakma kultúrpesszimista vonala évek óta kongatja a vészharangot a Gutenberg-galaxis fokozatos beszűkülése miatt, úgy tűnik ugyanakkor, a multinacionális könyvhálózatok egyelőre jól lavíroznak az útvesztőben. Tudunk nagy és változatos kedvezményrendszerrel működő online könyváruházról, a „mamutkönyvesboltokban” pedig már gyereksarok vagy kávézós részleg is működik, utóbbinál egy jó fekete mellett bele is olvashatunk a kiszemelt kötetbe. A könyv és hangoskönyv, a térkép, a CD, a DVD hagyományos kínálata mellett pedig karácsonyi díszekkel vagy borral is szélesedhet az áruházi kínálat.

Hírzóna

Nem maradhatnak titokban a munkáltatók csalásai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A NAV értesíti az érintett dolgozókat.

Tovább olvasom

Egyetem

Még pályázhatnak ösztöndíjra a munkanélkülivé vált szegedi egyetemisták

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A diákok 20 ezer és 100 ezer forint közötti egyszeri támogatást kaphatnak.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kétszer annyi jut egészségügyre, mint a baloldal kormányzása idején

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.

Tovább olvasom

Aktuál