Gazdaság

Az agrárstratégia nélkülözhetetlen eleme a kutatás

Az agrárstratégia nélkülözhetetlen eleme a kutatás

2012. november 22., csütörtök
Az agrárstratégia nélkülözhetetlen eleme a kutatás

A nemzeti agrárstratégia hatékony megvalósítása nem képzelhető el a hazai agrárkutatás, elméleti útmutatásai és gyakorlati eredményeinek hasznosítása nélkül - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön egy szakmai rendezvényen.

Az ország gazdasági fejlődése és sikere szempontjából az agrárkutatás-fejlesztés és az innováció hatékony stratégiai befektetés, hangsúlyozta a miniszter a Magyar Tudomány Ünnepének a Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott központi rendezvényén, amelynek témája a környezeti és biológiai erőforrások számbavétele volt az agrárkutatásban.

Fazekas Sándor

közhasznú tevékenységnek nevezte a kutatást-fejlesztés és innovációt az agráriumban, amely javítja az egész ágazat eredményességét, növeli annak jövedelemtermelő képességét és szerepe a piaci igényekkel és a társadalom elvárásaival párhuzamosan folyamatosan nő. Fazekas Sándor bízik abban: a magyar agrárkutatás a jövőben is kiemelkedő eredményekkel növeli a magyar tudomány hírnevét, a hazai tudósok, kutatók nemzetközi tekintélyét. Utalt ugyanakkor arra, hogy az agrárkutató intézetek, kutatóhelyek széttagoltsága még komoly akadálya a hatékony feladatellátásnak. Sok ugyanis a párhuzamosság, az egymást gyengítő vagy kioltó folyamat. Az összehangoltan működő intézményrendszer kialakítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kutatók munkájuk során választ tudjanak adni olyan kihívásokra, mint a klímaváltozás, a biológiai sokféleség megőrzése, a magyar vízkészletek fenntartható kezelése, illetve a magyar népesség biztonságos élelmiszerekkel történő ellátása - hangsúlyozta a miniszter. Emlékeztetett:

Darányi Ignác

közgazdaságtudományi megállapítása a mai napig érvényes. Ebben azt fogalmazta meg az ismert agrárpolitikus, hogy az agrárterületen nem a kutatóhelyek nyereség-érdekeltségét kell meghonosítani, hanem a munkájuk eredményeit alkalmazó termelők kedvezőbb gazdasági tevékenységével kívánatos a költségvetési ráfordításokat ellentételezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.