/

A plébánia a hívek aláírásával tiltakozik a fekáliás mű ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tiltakozó és bocsánatkérésre felszólító levelet küldött Botka László polgármesternek az emberi ürüléket ábrázoló Reök-palotai installáció miatt a szeged-tarjánvárosi plébánia és a hívek: 99-en írták alá a levelet.

Ahogy arról a SZEGEDma.hu elsőként beszámolt, egy felfelé fordított tenyerű kézcsonk körüli tizenkét tányérra élethű emberi ürüléket rakott egy művész a Reökben látható installációjában, melynek azt a címet adta, hogy „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben”. Az ügyben először a kulturális bizottsági ülésen robbant ki vita, majd több helyi egyházi személy is kifejezte nem tetszését az installációval kapcsolatban, amelyben a tiltakozók szerint nagyon erősen érződik utalás a keresztény vallásra. A Reök-palota művészeti vezetője félreértelmezésről beszélt. Most szerkesztőségünkbe egy levél is érkezett, melyet a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia és annak 99 híve írt alá. A polgármesternek címzett levélben kérik a mű eltávolítását, és bocsánatkérésre szólítják fel az intézmény vezetőségét. Alább olvashatják a levelet.

Tisztelt Polgármester Úr!

Hitünkben sértve és megalázva, felháborodottan emeljük fel hangunkat a Reök-palotában november 17-én nyílt kiállításon látható Győrffy László-installáció ellen, amely negatív üzenetét címében is kifejezi: „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben”. Az installáció a korlátlan művészi szabadság leple alatt egyértelműen megsérti az emberi és vallási alapértékeket, és sokkolja a Szegeden többségben élő keresztény embereket, legdurvább módon rombolni kívánva a vallásos polgárok legszentebb érzéseit és undort keltve a hagyományos esztétikai értékek képviselőiben is.

Mi, Szegen élő polgárok tiltakozunk az ellen, hogy a Reök-palotában, amelyet önkormányzati támogatásból tartanak fenn és kiállítóterme a legértékesebb művészi értékek közvetítésére hivatott, a keresztény vallási értékeket gyalázó, az emberi méltóságot lábbal tipró és gyűlöletet keltő installációt mutassanak be modern művészeti csomagolásban.

Azért fordulunk a város közgyűléséhez és a polgármesterhez, hogy azonnali hatállyal vegyék ki a tárlatból Győrffy László művét, és a Reök-palota vezetősége pedig kérjen nyilvánosan bocsánatot azon hívő emberektől, akik vallásos érzületét ezzel az installációval megsértették – írja a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia vezetősége és hívei nevében Benyik György plébános.

Előző sztori

Hátország: tizenhárom U13-as SZEOL-gól a Grosics ketrecében

Következő sztori

Hátország: harmadikként telelhet a SZEOL-SZVSE U19