A kormány meghívta az új kopt pápát Magyarországra

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meghívta a kormány nevében II. Tavadroszt, a tisztségébe vasárnap beiktatott kopt pápát Magyarországra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – tájékoztatta Hölvényi György egyházügyi államtitkár vasárnap telefonon az MTI-t. Az invitálást az államtitkár a ceremónia során Kairóban adta át a kopt egyházfőnek.

Hölvényi György hangsúlyozta: Magyarország továbbra is jó kapcsolatokra törekszik az egyiptomi keresztényekkel. Kiemelte, a beiktatási szertartás nemcsak a kopt egyház, hanem egyben Egyiptom ünnepe is, amit mi sem fejez ki jobban, mint hogy a ceremónián megjelent az egyiptomi miniszterelnök, és ott volt Mohamed Murszi elnök kabinetfőnöke is.

II. Tavadrosz pápát vasárnap a kairói Szent Márk-katedrálisban tartott több mint háromórás misén iktatták be tisztségébe. A 60 éves pápa a kopt keresztény közösség 118. vezetője. Elődje, III. Senuda pápa idén márciusban hunyt el. A több mint 80 milliós Egyiptom lakosságának mintegy egytizede kopt. Az új pápától megfigyelők szerint azt várják, hogy fokozni tudja a koptok befolyását, valamint biztosítja a közösség politikai védelmét az észak-afrikai arab országban.

II. Tavadroszt beiktatása alkalmából táviratban köszöntötte Barack Obama, az Egyesül Államok elnöke is, aki hangsúlyozta: fontos fenntartani a kölcsönös tiszteletet a különböző vallások hívei között.

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége összes Csongrád megyei eredménye + TABELLÁK

Következő sztori

Jégkorong: hiába vezetett, kikapott a Volán a Debrecentől + FOTÓK