Egyház

A kormány meghívta az új kopt pápát Magyarországra

A kormány meghívta az új kopt pápát Magyarországra

2012. november 18., vasárnap
A kormány meghívta az új kopt pápát Magyarországra

Meghívta a kormány nevében II. Tavadroszt, a tisztségébe vasárnap beiktatott kopt pápát Magyarországra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - tájékoztatta Hölvényi György egyházügyi államtitkár vasárnap telefonon az MTI-t. Az invitálást az államtitkár a ceremónia során Kairóban adta át a kopt egyházfőnek.

Hölvényi György

hangsúlyozta: Magyarország továbbra is jó kapcsolatokra törekszik az egyiptomi keresztényekkel. Kiemelte, a beiktatási szertartás nemcsak a kopt egyház, hanem egyben Egyiptom ünnepe is, amit mi sem fejez ki jobban, mint hogy a ceremónián megjelent az egyiptomi miniszterelnök, és ott volt Mohamed Murszi elnök kabinetfőnöke is.

II. Tavadrosz

pápát vasárnap a kairói Szent Márk-katedrálisban tartott több mint háromórás misén iktatták be tisztségébe. A 60 éves pápa a kopt keresztény közösség 118. vezetője. Elődje,

III. Senuda

pápa idén márciusban hunyt el. A több mint 80 milliós Egyiptom lakosságának mintegy egytizede kopt. Az új pápától megfigyelők szerint azt várják, hogy fokozni tudja a koptok befolyását, valamint biztosítja a közösség politikai védelmét az észak-afrikai arab országban.

II. Tavadroszt

beiktatása alkalmából táviratban köszöntötte

Barack Obama

, az Egyesül Államok elnöke is, aki hangsúlyozta: fontos fenntartani a kölcsönös tiszteletet a különböző vallások hívei között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.