//

A horvátokat érdekli a szegedi és mórahalmi gyógyturizmus

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Horvátországi vendégek látogattak a hét végén Szegedre és Mórahalomra, ahol a gyógyturizmus és az EU-s pályázati lehetőségek iránt érdeklődtek, valamint áttekintették az együttműködés lehetőségeit.

A Dugonics András Horvát–Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület több éve partnere a rijekai (fiumei) önkormányzatnak és az opatiai (abbáziai) idegenforgalmi egyetemnek. Az egyesület szoros kapcsolatban áll a Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal, amellyel közösen évente nyaralással egybekötött nyevoktatást szerveznek magyarországi gyerekek számára Horvátországba, pontosabban különböző rijekai kollégiumokba, diákotthonokba.

Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy immár harmadik éve a lošinji szanatóriumba viszik nyelvi táborba a gyerekeket, ahol az előcsatlakozási szerződés aláírását követően a helybeli vezetők egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a magyarországi gyógyturizmus iránt. Az intézmény igazgatónője felkérte a szegedieket, segítsenek a kapcsolatfelvételben. Még sohasem járt a Tisza-parti városban, szeretné megismerni a szegedi és a Csongrád megyei gyógyturizmussal foglalkozó szakembereket és a magyarországi viszonyokat, lehetőségeket. Közben a horvát Tengermelléki és Hegyvidéki megye elnökévé választották Vidoje Vujićot, aki a Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat régi ismerőse és barátja, ezért a hét végén Szegedre látogató horvát küldöttséget is elkísérte. A vendégek között volt a már említett lošinji szanatórium igazgatónője mellett a rijekai rehabilitációs központ egyik vezető doktornője, valamint az abbáziai idegenforgalmi egyetem oktatója is.

A házigazdák a szombaton érkező vendégeknek az egyik legdinamikusabban fejlődő települést mutatták be, elvitték őket Mórahalomra, ahol Nógrádi Zoltán polgármester és Csányi László alpolgármester fogadta őket. A megbeszéléshez később csatlakozott Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke. A horvát vendégekkel ismertették a mórahalmi fürdő kínálatát, valamint a gyógyturizmusban rejlő helyi lehetőségeket.

Dušan Marjanovićtól, a horvát nemzetiségi önkormányzat vezetőjétől azt is megtudtuk, a megbeszélésen mindkét fél kifejezte jövőbeni együttműködési szándékát. Ezt követően a vendégek megcsodálhatták a műemlékvédelem alatt álló épületben üzemelő szegedi Anna-fürdőt, amelyet a házigazdák pályázaton nyert pénzből újítottak fel. Felmerült az együttműködés lehetősége a két ország fizikoterapeutái között is, valamint a marketing területén.

A fiumei és abbáziai küldöttség számára előadást szerveztek az EU-s pályázati lehetőségekről az egészségügyben, amelyen a Medicenter Szakorvosi Intézet képviselői mellett jelen voltak a vásárhelyi kórház pályázatíró csoportjának tagjai is. A zsúfolt, de annál tartalmasabb program keretében vasárnapra fürdőlátogatást terveztek a vendégeknek, de ők fáradságra hivatkozva inkább a városnézést választották. Bemutatták nekik Szeged – a horvátságot is érintő – jelentősebb létesítményeit.

Vidoje Vujić elnök meghívta Nógrádi Zoltánt Abbáziába, ahol egyetemi előadás keretében részletesen kifejtheti a gyógyturizmusban rejlő fejlődés lehetőségeit. Magyar Annát a szombati megbeszélés folytatásaként fiumei látogatásra invitálták, a fürdő dolgozóit pedig ugyancsak vendégül látják, hogy bemutassák nekik a hullámterápiás, mozgásszervi betegeket ellátó részlegüket.

Dušan Marjanović külön köszönetet mondott Kohári Nándor szegedi önkormányzati képviselőnek a találkozó megszervezésében való részvételéért.

Előző sztori

A Csongrád megyei LMP-sek sem kértek Bajnaiból

Következő sztori

Gőzöld – környezetbarát gőzfürdő az autóknak! + FOTÓK