Gazdaság

A földtörvény kétharmados szabályokkal védi a magyar termőföldet

A földtörvény kétharmados szabályokkal védi a magyar termőföldet

2012. november 30., péntek
A földtörvény kétharmados szabályokkal védi a magyar termőföldet

A vidékfejlesztési miniszter szerint az Országgyűlés előtt olyan földtörvény van, amelyik kétharmados szabályokkal védi a magyar termőföldet és lehetővé teszi, hogy a magyar gazdák vegyenek földet.

"Korlátozzuk a nagybirtokokat, külföldi személyek nem fognak földet vásárolni, a spekulánsokat száműzzük és meghatározzuk a birtok kategóriákat" - jelentette ki

Fazekas Sándor

Füzesgyarmaton pénteken egy szakmai fórumon. Ismertetése szerint 50 hektárig terjed majd az őstermelői birtok mérete, 3 és 500 hektár között lesz több családtag esetén a családi gazdaságok mérete és 1200 hektár lesz a földhasználati plafon. Egy személy tulajdonában maximum 300 hektár termőföld lehet. Kiemelte: fontos, hogy a földre vonatkozó jogszabályok segítsék a magyar vidék erősödését. Szólt arról, hogy az önkormányzatoknak fontos szerepük van a helyi mezőgazdaság erősítésében, ehhez az agrártárca modelleket kínál jogi megoldásokkal, és szakértői segítséget is ad. A gyakorlatban számos jól működő önkormányzati mezőgazdasági modell működik - tette hozzá. A tárca anyagi segítséget is nyújt a helyi mezőgazdaság erősítéséhez. Jó példa erre szerinte, hogy egy nemrég zárult pályázaton nyolcmilliárd forint támogatást ítéltek meg új vágópontok, savanyító üzemek, lekvárkészítő manufaktúrák, tejfeldolgozók építéséhez összesen 148 pályázónak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.