Egyetem

A felfedező tudományról a Magyar Tudomány Ünnepén

A felfedező tudományról a Magyar Tudomány Ünnepén

2012. november 6., kedd
A felfedező tudományról a Magyar Tudomány Ünnepén

A szuperlézertől a nanotechnológián át a művészetekig - a Magyar Tudomány Ünnepén a szegedi programokat a SZAB és az SZTE szervezi. A szegedi megnyitó november 9-én a SZAB-székházban lesz, majd megtartják a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen projekt záró konferenciáját.

„Egy modern felfedezés azért felfedezés, mert ellentétben áll az összes közismert tudással” – írta

Szentágotai János

. „Az idei Magyar Tudomány Ünnepén nagy dolgokról lesz szó. Alapvetőekről és meghatározókról. Arról a felfedező tudományról, amely ismeri saját felelősségét az elmúlt évszázadok, évtizedek, évek fejlődésében. Arról a felfedező tudományról, amely tágas összefüggésrendszerben vizsgálja jelenünk problémáit. Arról a felfedező tudományról, amely a legnagyobb tudósokat, a legkiválóbb kutatókat készteti újra és újra a legfontosabb kérdések felvetésére” – írja

köszöntőjében

Pálinkás József, az MTA elnöke. A felfedező vagy alapkutatások eredményein alapul az emberiség tudományos ismeretanyagának bővítése, amely eredmények bárhol - előre akár nem látható módon - hasznosíthatók; ezek a vizsgálódások kerülnek az idei tudományünnep fókuszába. A szegedi eseménysorozat első programja az Interpretáció és megismerés című tudományos konferencia, amely november 5-én (hétfőn) 9 órakor kezdődik az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában (Szeged, Somogyi utca 7.). A magyar tudomány ünnepét november 9-én 10 órakor a SZAB-székház dísztermében nyitja meg Dékány Imre akadémikus, a SZAB elnöke, a megjelent vendégeket köszönti:

Dudits Dénes

, az MTA alelnöke,

Szabó Gábor

, az SZTE rektora, valamint

Botka László

, Szeged polgármestere. Szintén ezen a napon adják át a III. Dél-alföldi Innovációs Díjat. A plenáris ülés folytatásaként tartják meg a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen projekt záró konferenciáját. E rendezvény hivatalos meghívóját

az alábbi webcímről

tölthetik le. A részletekért tekintse meg

az egyetem honlapját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.