Vélemény: Ki állítja meg a drogos ámokfutókat?

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Thomas B. szervezetében alkoholt és drogot találtak. Szakértők szerint a kábítószer hatására vált ennyire fékezhetetlenné, ezért tanúsított ilyen agresszív magatartást, emiatt nem tudta indulatait visszatartani, s nyilván ezért szánta el magát arra a brutális tettre is, amellyel ártatlan ember életét oltotta ki.

Nyilván nem járok messze az igazságtól, ha kimondom: sokkolta a magyar közvéleményt a napokban történt apátfalvi halálos gázolás. Merthogy közlekedési balesetek során előfordul olyan eset, amikor motoros jármű elüti az úton vagy a járdán haladó gyalogost/gyalogosokat, de ilyen brutálisnak és aljasnak is nevezhető, féktelen indulatok vezérelte gázolással valószínűleg a kriminalisztika történetében sem találkozunk. Egy harmincas éveiben járó osztrák férfi Hummer terepjárójával szándékosan hajtott át a vele szemben intézkedő motoros rendőrön! Nem véletlenül rántotta félre a kormányt, hanem akarattal gázolta el a 34 éves szegedi Kenéz Imre rendőr törzszászlóst. Úgy ment át a szerencsétlen emberen, mintha az egy éppen ott lévő élettelen tárgy lenne, vagy az úttesten áthaladó apró bogár! Szemrebbenés nélkül gyilkolta meg (jobban illenék ide a “végezte ki kifejezés”) a magyar rendőrt, aki “mindössze” azért állította meg, mert a harci járműre emlékeztető hatalmas Hummer terepjárójával a megengedettnél jóval gyorsabban haladt az országúton és veszélyeztette a közlekedés biztonságát. Miután az osztrák férfi elkövette szörnyű tettét, a helyszínre érkező két rendőr és a segítségükre siető civil férfi csaknem negyedórás dulakodás után tudta földre vinni az őrjöngő, és késsel fenyegetőző férfit. Csak ezután tudták megbilincselni és elszállítani.

Thomas B. szervezetében alkoholt és drogot találtak. Szakértők szerint a kábítószer hatására vált ennyire fékezhetetlenné, ezért tanúsított ilyen agresszív magatartást, emiatt nem tudta indulatait visszatartani, s nyilván ezért szánta el magát arra a brutális tettre is, amellyel ártatlan ember életét oltotta ki. Az apátfalvi eset egyébként ismert mindannyiunk számára, hiszen a sajtó – az elektronikus és az írott egyaránt – igyekezett egymást túllicitálva elmondani mindent a négy német rendszámú Hummernek a román határtól kezdve magyarországi mozgásáról, a gyorshajtásról, majd az egyik járművet megbírságoló járőrről, végül a tragikus kimenetelű rendőrgyilkosságról. Megtudtuk azt is, hogy a gázoló osztrák férfi eddig 28(!) alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel, a többi között fegyveres rablás, hivatalos személy elleni erőszak is szerepel a bűnlajstromán. Thomas B. tehát nem amatőr, profi bűnöző, aki alkohol és a kábítószer hatása alatt gépkocsit vezetett, majd gázolással embert ölt, s ez sem volt elég: késsel hadonászva igyekezett ellehetetleníteni az őt megfékezni igyekvő hatósági közeget. Isteni szerencse, hogy nem történt még nagyobb tragédia e szörnyű eset kapcsán, hiszen több embert is megölhetett vagy megsebesíthetett volna!

Az osztrák férfi esete nem egyedülálló. A közelmúltban egy szlovák ámokfutó, a kassai Eva Varholiková Rezesová, az M3-as úton BMW luxusautójával hátulról belefutott egy Fiat Punto típusú személyautóba, amely azonnal kigyulladt, hárman benne égtek, egy utasnak sikerült ugyan kimásznia a ronccsá tört járműből, de a kórházban ő is belehalt égési sérüléseibe. A vizsgálatok szerint vérében nagy mennyiségű alkohol, valamint kábítószer is volt. Szintén a közelmúlt eseménye: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nemesbikken egy 23 éves fiatalember túl gyorsan vezette a gépkocsiját és elütött három személyt, egy 63 éves és egy 36 éves nőt illetve egy kerekesszékben ülő 13 éves leányt. A két felnőtt a helyszínen, a járásában korlátozott kislány a kórházban halt bele a gázolás okozta sebekbe. A sofőr erősen ittas volt, a vérében kábítószert mutattak ki. Idén májusban szintén egy borsodi faluban történt az a diszkóbaleset, amelyben egy 22 éves fiatal autóvezető a hajnali órákban elveszítette az uralmát a volán felett és száz kilométeres sebességgel egy fának vezette járművét. Két utasa – egy 19 éves fiú és egy 17 éves lány – a helyszínen meghalt, ő pedig súlyosan megsérült. Mint kiderült: nagy mennyiségű ital és kábítószer volt a szervezetében.

Óriási nyilvánosságot kapott az a két évvel ezelőtt történt baleset, amelynek a főszereplője Stohl András színész volt. Ő ugyan nem okozott halálos balesetet, “csak” két autóval ütközött Fót közelében, s a balesetben egy idős férfi maradandó sérüléseket szenvedett. A celebnek kikiáltott színész-műsorvezető elhagyta a helyszínt, így gyakorlatilag cserbenhagyta az általa okozott baleset károsultjait. A tárgyalás folyamán kiderült: a hajnalban bekövetkezett szerencsétlenség előtt 2 liter bort, két whiskyt és egy csík kokaint fogyasztott… Stohlt azóta jogerősen elítélték, “jó magaviseletének” köszönhetően alig 5 hónap után szabadult (tíz hónapot kapott). A közvéleményt egyébként rendkívüli módon megosztotta maga az enyhe ítélet, majd az azonnali színpadra lépése is. Ismeretes, hogy szabadulása után alig néhány hónappal a szegedi szabadtérin Mágnás Miska szerepét játszotta az idei évadban, ami sokakban ellenérzést váltott ki.

Néhány példa arra, hogy milyen hatással van (és lehet) a kábítószer azokra, akik nem tudnak ellenállni a szernek és nem rendelkeznek annyi akaraterővel, hogy olyankor ne üljenek autóba, s ne veszélyeztessék mások testi épségét vagy életét. Hogy mi a megoldás? Semmiképpen sem az a drogliberalizáció, amelyet néhány évvel ezelőtt a szabaddemokraták a parlamentben emlegettek (a könnyű drogokhoz való szabad hozzáférés), s az sem, hogy a fentiekhez hasonló vétségek esetén enyhe büntetést szabunk ki az elkövetőkre. Az, hogy immáron hazánk is drogfertőzött ország, már nem vitatható. Jó jel, hogy egyre szervezettebb és hatékonyabb az ellenőrzés a határainkon, mind több kábítószercsempész bukik le. Mindeközben azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a legnagyobb felelősség mégis a családra hárul: a szülők, a kiegyensúlyozott családi háttér, továbbá az iskolai közösség adhat gyermekeinknek olyan szilárd jellemet, magabiztosságot és értékítéletet, amely kizárja, hogy egy fiatal a bűn útjára térjen.

Előző sztori

Kézilabda: megszerezte első pontját a KSZSE

Következő sztori

ÁRKÁD Divatnapok – Helyből a legdivatosabb