Vásárhelyen fogadták az Afganisztánban szolgáló katonákat + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint fél év után hazaérkezett Afganisztánból a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 12. váltásának teljes állománya. A misszió résztvevői többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgálatot teljesítő 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj kötelékéből kerültek kiválasztásra. A visszafogadó ünnepséget október 10-én tartották a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában.

A rendezvényen részt vett Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese, Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi haderőnem főnöke, Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

Somogyi János alezredes, a PRT-12 kontingens parancsnokának jelentése után Orosz Zoltán altábornagy köszöntötte a missziót teljesítő katonákat. Beszédében hangsúlyozta, hogy kiemelten nehéz feladat végrehajtásában vett részt az állomány, amely a NATO afganisztáni missziójának egyik stratégiai jelentőségű eleme. „A magyar katonák, köztük az önök lelkiismeretes tevékenységének köszönhetően a tartományban közel százezer ember életminőségét javítva fejlődött az oktatás, az egészségügyi ellátás, a mezőgazdaság helyzete, és jelentős fejlesztések történtek az infrastruktúra terén is.” Megköszönte a családoknak, hozzátartozóknak, hogy biztosították a katonák számára a biztos hátországot, amely a sikeres küldetés-teljesítés egyik legalapvetőbb feltétele.

A visszatérő állományhoz Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész intézett köszönő szavakat a Zsoltárok Könyve és Pál apostol levelének egy-egy részletével.

Magyarország Honvédelmi minisztere elöljáró parancsnokai javaslatára, nemzetközi felkérésen alapuló külföldön teljesített katonai szolgálatának elismeréséül Békefenntartásért Szolgálati Jelet adományozott a NATO Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők egyéni beosztásában szolgálatot teljesítő állománynak valamint a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport 12. váltásában szolgálatot teljesítő állománynak.

A Honvéd Vezérkar főnöke a külszolgálat befejezése alkalmából MH érmet adományozott Somogyi János József alezredesnek, Holló István, Legoza Bálint Csaba és Schleisz Ferenc Tamás őrnagyoknak, Nagy Tibor és Payrits Zoltán főtörzsőrmestereknek, valamint Bokor Mihály József szakaszvezetőnek. Az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka Emléktárgyat adományozott Frankó Szilveszter őrnagynak, Demeter Pál és Lisznyai Lajos Gyula századosoknak, Bálint László főhadnagynak, Simon Gábor hadnagynak, Fekete László és Nagy Zoltán zászlósoknak, Juhász Attila főtörzsőrmesternek, Fekete Gábor, Karámos László és Némedi Erika törzsőrmestereknek. Emléklapot kaptak Jagos Attila András, Nyinkó Péter Gábor és Vajda Gergely Tamás szakaszvezetők és Mag István őrvezető.

no images were found

Előző sztori

Örömlányok kínálták magukat a szegedi belvárosban

Következő sztori

Futsal: felöklelték a Bikák az egyetemistákat