Varga: a kormány törekszik az IMF-megállapodásra

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány szeretné, hogy legyen megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), illetve az Európai Unióval – jelentette ki Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a HírTV Rájátszás című műsorában hétfőn.

A miniszter ezt arra reagálva mondta, hogy egy reggeli interjúban úgy fogalmazott: “nyilván nem dől össze a világ”, ha nem születik megállapodás a nemzetközi szervezetekkel. Piaci elemzők szerint a forint hétfői gyengülésében közrejátszhatott ez a kijelentés is, amely miatt a kereskedők elkezdhették kiárazni a hitelmegállapodást a magyar eszközökből.

Varga Mihály elmondása szerint egy szerencsétlen kérdésre válaszolva fogalmazott így. Hangsúlyozta: a tárgyalásokban a szokásos menetet követi, azaz igyekszik naponta-kétnaponta egyeztetni az IMF magyarországi, illetve külföldi képviselőivel. A nemzetközi szervezetek most a kormány által októberben bejelentett költségvetési egyenlegjavító csomagokat értékelik, és várhatóan november 7. után – amikor az Európai Bizottság közzéteszi friss makrogazdasági értékelését – mondják meg, hogy melyik pontok, azok, amelyekről tárgyalni kell, és melyek módosítására lesz szükség – tette hozzá.

Varga Mihály szerint egy megállapodás nagyon sokat tudna segíteni az országnak. “Persze nem minden áron” – fogalmazott a tárca nélküli miniszter. Mint mondta, azért is húzódnak el ennyire a tárgyalások, mert nem kétségbeesett, kapkodó lépésekkel kell megállapodni, nem kell gyorsan pénzhez jutni. Kiemelte: Magyarország tudja magát finanszírozni a piacról, de nem lehet megállapítani, hogy jövő tavasszal vagy nyáron ugyanez lesz-e a helyzet. Ha kiszáradnak az európai piacok, akkor ebből a szempontból jó lehet egy megállapodás – tette hozzá.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője hangsúlyozta: bár olcsóbb lenne az IMF-től kapott forrásokkal finanszírozni az adósságot, ez nem lehet célja a kormánynak. Minden ország számára az adhat stabilitást ugyanis, ha a piacok pozitívan ítélik meg a helyzetét. A kormány is azt szeretné, hogy Magyarország stabil gazdaság legyen, ahova a befektetők nyugodtan hozhatják pénzüket, mert olyan gazdasági és növekedési kilátások vannak, hogy érdemes itt fialtatni pénzüket – mondta.

Előző sztori

Futsal: gálának indult, krimi lett - nyert az UTC + FOTÓK

Következő sztori

Jó arcokat keres a SZEGEDma: Miklós Tamás

Legutóbbi hasonló cikkek