Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Sport

Valódi meglepetések a megújult Felső Tisza parti Vízitelep átadásán + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szalagátvágással, bemelegítőtornával, fogadással és Douchev-Janics Natasával ünnepelték a felső Tisza parti Vízitelepen, a több mint ötvenéves létesítmény megújulását szerda kora délután.

2011 júniusában írtunk arról, hogy pályázatot nyújtott be az EDF Démász Szegedi VE a szegedi önkormányzathoz, hogy támogatást kapjon a Felső Tisza parti Vízitelep energetikai és gépészeti felújításához benyújtott KEOP-pályázat elnyeréséhez. A projektet sikerül tető alá hozni, s mostanra fejeződött be a telep megújulása, ennek alkalmából szerdán ünnepélyes átadóra került sor.

Az ünnepélyes átadón elsőként Dervarics Attila, az EDF Démász Szegedi VE elnöke rövid történeti áttekintésében felvázolta a szegedi vízisportélet múltját, kezdve az 1870-es évekbeli első evezőcsapásoktól, a kajak-kenu sportág 1935-ös szegedi meghonosodásán, és a Vízitelep 1956-os alapításán át a rendszerváltásig, amikor az egész létesítmény az egyesület kezébe került, illetve az 1990-es évek végéig, amikor már csaknem megszűnt a nagy múltú szervezet. Ekkor érkezett meg az a támogató, akinek nevét mindmáig viseli a klub, az EDF Démász, és a további támogatók, akiknek segítsége nélkül az egyesület nem érhette volna el sikereit az elmúlt 3 olimpiai ciklusban. Mint az elnök hozzátette, 2011 is egy fontos állomás, hiszen ekkor kezdték meg a Vízitelep felújítását, s e projekt zárásaként került sor a szerda délutáni ünnepélyes átadóra. Dervarics Attila elmondta, összesen 43 millió forintos költségvetésből újították meg az épület hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, valamint nap energiát alkalmazó rendszer telepítését a megújult főépület tetejére – utóbbi 5,5 kW áramot termel, mellyel a telep villamosenergia-fogyasztásának 15%-át tudják biztosítani. A kapott pályázati pénz 26 millió forint volt, ezenkívül 10 milliót biztosított az önkormányzat, illetve 7 milliós önerőt kellett vállalnia az egyesületnek. A megnyitó beszédet követően Szeged városának képviseletében Solymos László alpolgármester, valamint Lengyel Györgyi az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára vágta át a bejáratnál a szalagot, majd az épületből kirajzottak a vízisport egyesület utánpótláskorú versenyzői, akiknek – s a megjelent díszvendégeknek is! – az épület előtti füves területen vezényelt bemelegítő tornát Kása Ferenc edző.

A program az udvaron felállított sátorban folytatódott, ahol az elnök előbb tulajdonképpen folytatta a megnyitó beszédben elhangzottakat. “Az energetikai támogató új gondolkodásmódot hozott, ami alapján kidolgoztunk egy ránk jellemző stratégiát. Csak akkor lehetünk eredményesek, ha városunknak is hasznára tudunk lenni, épen ezért a versenysport mellett az egészséges életmód hirdetését is zászlónkra tűztük” – hangsúlyozta Dervarics Attila prezentációjában. Kiemelte, hogy ez úgy lehetséges, hogy a szegedieknek az egyesület lehetőséget biztosít szabadidős sporttevékenységekre, a versenysportszempontjából pedig azzal válhat a város hasznára leginkább, ha felkutatja, felkarolja, gondozza a tehetségeket, a sikeres felnőtt versenyzőkkel példaképeket állít a fiatalság elé, a sikerek révén pedig erősíti a közösségi élmény, az együvé tartozás érzését.

“Egy országnak is dicsőségére válna az az eredménylista, mellyel az elmúlt három olimpiai ciklusban az EDF Démász Szegedi VE büszkélkedhet” – mondta Petrovics Kálmán, az egyesület igazgatója, az elnök előadásának első szakaszát követően. A szegedi egyesület 2004-ben 3 arany- és 1 bronz-, 2008-ban 2 arany- és 1 ezüst-, 2012-ben pedig 1 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett az ötkarikás játékokon – ehhez járul még a világesemények hihetetlen eredménylistája: 28 világ- és 27 Európa-bajnoki cím és számos egyéb, utánpótlás fronton elért siker. Az előadásban elhangzott, fontos, hogy az eredményességet a jövőben is meg kell tartani – különösen most, Douchev-Janics Natasa távozása árnyékában – éppen ezért az egyesület a jövőben is hatalmas hangsúlyt helyez az utánpótlásképzésre, mindamellett az Dervarics Attila lát még távlatokat a szabadidősport, a víziturizmus és a diáksport területén is.

”Az élsport táplálja az utánpótlást!” – hangzott el a továbbiakban, célozva arra, hogy a klub jövő évi tervei összesen 600 fős taglétszámmal számolnak, amelyből 360 utánpótláskorú, akik közül azonban különböző okokból csak kevesen juthatnak el odáig, hogy profi sportolók legyenek – jól ábrázolja ezt az a tény, hogy U23-ban 25 fővel, felnőtt mezőnyben 15 fővel számol a kimutatás, ehhez jön még 100 fős szabadidősportoló, valamint a mastersek szintén százas létszáma. Az egyesület előretekint 2013-ra, s az előadások során szóba kerültek a jövő évi célkitűzések is, melyek a világeseményeken számolnak a klub sikereivel a nemzeti színekben, így például mind a duisburgi vb-n, mind a Montemere-o-Velho-i Eb-n a cél 2-2 érem megszerzése, melyekből 1-1 arannyal kalkulál a klubvezetés. Az olyan élsportolók, mint Vajda Attila, és az olyan ifjú tehetségek, mint – a már-már a jövő “Janics Natasájaként” is emlegetett – Kárász Anna, Sík Márton, Horváth Gábor vagy Petrovics Máté garanciák lehetnek e célok elérésére.

Az előadást követően a díszvendégek, többek között a már említett Lengyel Györgyi, Solymos László, Szabó Bence a MOB sportigazgatója, Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára, Istókovics Zoltán a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója, Thierry Le Boucher, az EDF Démász elnök-vezérigazgatója vagy éppen Aniko Dunford egy másik támogató, a Chesterton Spiraltac képviselője is méltatták a klub eredményeit és sikereit – utóbbi két felszólaló beszéde magyarul hangzott el. A díszbeszédek végén mindenki meglepetésére felbukkant a Szegeden tartózkodó Douchev-Janics Natasa is, aki londoni kajakos lapátját adta át a szemmel láthatóan meglepett Démász-vezérnek, majd érmeit osztotta szét a megjelent prominens vendégek között.

Ezt követően Thierry Le Boucher és Dervarics Attila aláírták a névadó szponzor és a vízisport egyesület újabb egy éves együttműködéséről szóló szerződést.

A Felső Tisza parti Vízitelep megújulásának ünnepélye végül díszebéddel, majd terepbejárással ért véget, ahol a vendégek megtekinthették a komplexum régebbi és megújhodott részeit is.

Sport

Korábbi magyar szövetségi kapitány dolgozhat Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szegedi röplabdázókhoz érkezhet neves szakember.

Tovább olvasom

Sport

Blazevic visszatérne, hogy elbúcsúzhasson a szegedi közönségtől

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Búcsúinterjú.

Tovább olvasom

Hírzóna

Orbán: A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Felcsúton bemutatták a Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet.

Tovább olvasom

Aktuál