Bulvár

Trópusi vihar Szegeden, másodfokú riasztás a megyében (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Trópusi vihar Szegeden, másodfokú riasztás a megyében (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. október 2., kedd
Trópusi vihar Szegeden, másodfokú riasztás a megyében (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Egész délután lógott az eső lába Szegeden, végül nem úsztuk meg szárazon: délután fél hatkor óriási mennyiségű csapadék hullott a városra, helyenként kisebb jégdarabokkal kísérve. Hat órára a vihar elhaladt, a megye nagy részén azonban másodfokú riasztás van érvényben.

Hirtelen támadt vihar Szeged felett kedd délután - a napfény városának egét először sötét felhők borították el, majd egyik pillanatról a másikra hatalmas, villámokkal kísért zivatar alakult ki. Alig több, mint negyed óra alatt elvonult az ítéletidő, azonban ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a város bizonyos pontjain több centi magasan álljon a víz, melyet a mélyebben fekvő részeken az is előidézett, hogy a lehulló falevelektől eltömődtek a csatornarácsok. Olvasó-tudósítónk alábbi fotói a Rom, Bihari és a keresztező Dankó Pista utca viszonyait mutatják este 18 óra körül. Itt a környékbeli lakosok már a szakadó eső közben elkezdték gereblyével, vagy ha máshogy nem, puszta kézzel megtisztítani a rácsokat, hogy a csapadékvíz lefolyhasson. Az

Országos Meteorológiai Szolgálat

mérései alapján délről, Szerbia felől érkeztek fölénk a csapadékkal megpakolt felhők. Az ország középső és déli részén - melybe Makó térségét leszámítva a teljes megye benne foglaltatik - másodfokú riasztást rendeltek el. Zivatarra, felhőszakadásra holnap is lehet számítani, melyet 80-90 km-es széllökések és jégeső is kísérhet.

Októberben nem szoktuk meg...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásán Tóth Tamás meteorológus az MTI-nek elmondta: az év legérdekesebb viharát élhették át a Tisza-parti város lakói. A vihar hevessége a nyár közepét idézte, júniusban, júliusban szokott ilyen lenni. Októberben ilyen típusú esőzés egyáltalán nem jellemző, ilyenkor az őszi légkörben a tartós, csendes eső a megszokott - tette hozzá. Közlése szerint a mostani heves zivatar nem tartott tíz percnél tovább, és az automatamérés szerint 13 milliméter csapadékot hozott. Ez az októberi átlagmennyiség harmada, azaz nem volt jelentős mennyiség. A szakember ugyanakkor úgy fogalmazott: most egy olyan zivatarvonal alakult ki a Szeged-Budapest vonalon, amely "néhol még a nyarat is megszégyeníti".

Több térségre másodfokú riasztást adtak ki a heves zivatarok miatt

Több térségre narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a várható heves zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a másodfokú riasztást Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye több térségére adták ki, míg több térségben elsőfokú riasztás van érvényben. A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az Alföldön és az észak-magyarországi régióban egy északkelet felé áthelyeződő zivataros csapadékrendszer alakítja az időjárást. A zivatarokat helyenként felhőszakadás, rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék, viharos (óránkénti 60-80 vagy akár 80-90 kilométeres) széllökések és jégeső is kísérheti, 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabokkal. Az éjszakai órákban az intenzívebb csapadék és zivatartevékenység zónája fokozatosan a keleti, északkeleti országrész fölé szorul vissza. Szerda hajnalban, reggel a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében lehet még zivatar, néhol felhőszakadás. Délutánra már inkább csak az északkeleti határvidéken fordulhat elő zivatar, de heves zivatartevékenység már nem várható. Olvasói fotók:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.