Kultúra

Szörényi Levente: Nem Árpád sírját keressük, hanem összefüggéseket + VIDEÓ

Szörényi Levente: Nem Árpád sírját keressük, hanem összefüggéseket + VIDEÓ

2012. október 21., vasárnap
Szörényi Levente: Nem Árpád sírját keressük, hanem összefüggéseket + VIDEÓ

Számos legenda kering a köztudatban a mai napig a Visegrádi-hegység egyik közkedvelt kirándulóhelyének tartott Holdvilág-árokról. Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző apja nyomdokaiba lépve ezen misztikus terület feltárásán dolgozott az elmúlt tíz évben, kutatásait Legendák és valóság a Pilisben című könyvében foglalja össze.

Nem csak népszerű kirándulóhely, de számos misztikus történet melegágya is a Visegrádi-hegységben található Holdvilág-árok. Egyes feltevések alapján ezen a helyen állt

Attila

egykori városa, valamint örök nyugovóra is itt tért a hunok fejedelme, míg mások szerint

Árpád

fejedelem sírhelyét lelhetjük itt meg. Az első régészeti kutatásokat

Sashegyi Sándor

végezte a területen 1939-től, majd több feltárást követően kehelytartó sírszobor, áldozati állatok csontjai és római kori tárgyak is előkerültek a területről, egyértelmű bizonyítékok azonban nem kerültek napvilágra a legendás királyok nyughelyéről. Az utóbbi egy évtizedben

Szörényi Levente

Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző munkájának segítségével ismerhettük meg jobban ezt a legendáktól övezett, meseszép helyet. A Fonográf és Illés együttes egykori tagja már több, mint tíz éve kutatja ezt a területet apja nyomdokain haladva, aki a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Kutatócsoportjával végzett itt feltárásokat. A tíz évre visszanyúló kutatások eredményeit Legendák és valóság a Pilisben című könyvében foglalja össze, melyet október 10-én mutatott be Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban. "Gyakorta, minden nyáron legalább egyszer kirándultunk a Holdvilág-árokban apámmal és a barátaival - ehhez a baráti körhöz tartozott a Pomázon élő Sashegyi Sándor is. Az ő nevéhez fűződik a környék régészeti kutatása és az árokban található vízesés feletti terület részbeni feltárása, ami fontos lépés volt a kutatásban, az akkori hivatalosságok azonban nem nézték jó szemmel" - árulta el a Telin TV-nek a könyvbemutató után adott interjújában a zenész. Tíz évvel ezelőtt apja és Sashegyi feljegyzéseiből folytathatták a munkát, Szörényi szerint nem Árpád sírját keresik, hanem összefüggéseket. "Egyelőre folynak a munkálatok, amíg nem érünk a végére nem szeretnénk elárasztani a médiát mindenféle fantazmagóriával" - emelte ki.

Repiszky Tamás

régésszel közösen szerkesztett könyvének legnagyobb részét Sashegyi Sándor feljegyzéseivel, az elért eredményekkel töltötték meg, az utolsó, "perújrafelvétel" című fejezet szól csak az elmúlt tíz év feltárásairól. "Már több mint tíz éve bontjuk a köveket az itt található, egykori kőbányából. Hogy mi történhetett ott, és miért kellett ilyen hatalmas munkával betemetni, ez a kérdés foglalkoztat minket leginkább" - emelte ki Szörényi Levente.

Tekintse meg a Telin TV Szörényi Leventével készített interjúját!

http://www.youtube.com/watch?v=PJizH171eUA

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.