Közélet

Szigeti: Tovább kell küzdeni a magyar püspökért

Szigeti: Tovább kell küzdeni a magyar püspökért

2012. október 8., hétfő
Szigeti: Tovább kell küzdeni a magyar püspökért

Bár az elmúlt évek során történtek előrelépések, a Magyar Közösség Pártja (MKP) szerint tovább kell küzdeni azért, hogy a felvidéki magyar katolikus híveknek saját magyar anyanyelvű püspökük lehessen - mondta a téma kapcsán az MTI-nek adott nyilatkozatában Szigeti László, az MKP oktatási és egyházi ügyekkel foglalkozó alelnöke hétfőn.

Szigeti László

célkitűzéseikkel összefüggésben azt hangoztatta: bár a magyar püspök kinevezését már közel két évtizede szorgalmazzák, mind a mai napig nem sikerült elérni, hogy a szlovákiai magyar katolikus híveknek magyar anyanyelvű főpásztora legyen. Hozzátette: ahhoz, hogy a cél egy lépéssel is közelebb kerüljön, elsősorban a római katolikus egyház szlovákiai vezetői és a püspöki kar hozzáállásán kell változtatni. A magyar anyanyelvű püspök igényére - a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd képviselői által néhány hete aláírt - Szlovákiai Magyarok Alapdokumentuma is rámutat. A felvidéki magyarok megmaradásának feltételeit rögzítő dokumentum leszögezi: a magyar püspök kinevezése érdekében folytatott küzdelem legitim és a római katolikus hívők megalapozott igényét tükrözi. A dokumentum ezen irányú célkitűzéseire reagálva Jozef Kovácik, a Szlovák Püspökkari Konferencia (KBS) szóvivője azt mondta: mivel a katolikus egyház nem oszlik magyar, szlovák vagy más nemzeti egyházra, ezért a püspökök jelölésekor sem a nemzetiség a mérvadó, ebben az esetben ugyanis a kánonjogi kódex vonatkozó szabályai szerint születnek a döntések. Hozzátette: a Szlovák Püspökkari Konferencia nem rendelkezik olyan jogkörrel, amely alapján kifejezetten a magyar hívőkkel foglalkozó püspöki funkciót hozzon létre. "A püspököket kizárólag a szentatya nevezi ki" - tette hozzá. Szigeti László szerint "nem mindegy, hogy milyen tájékoztatás jut el Rómába" akkor sem, ha valóban a Vatikán jogköre kinevezni a püspököket. "Elsősorban a hozzáálláson kellene változtatni, mert ha idehaza a püspöki konferencia részéről egy ilyen irányú ajánlás valósulna meg, alighanem a Vatikán részéről is változnának a nézetek" - mutatott rá. Hozzátette: nem lehet és nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a több százezer magyar katolikus hívőt, akik Szlovákiában magyarként élnek és isten igéjét is magyarul szeretnék hallgatni a templomban. "Úgy gondolom, hogy ez erőt és motivációt adna" - szögezte le egy magyar püspök esetleges kinevezésének hozadékaira rámutatva. A magyar püspök kinevezését közel húsz éve a Jó pásztor alapítvány kezdeményezte. A szervezet több mint 20 éve minden évben megrendezi a komáromi imanapokat, amelynek egyik fő célja az, hogy egy magyar anyanyelvű püspököt nevezzenek ki a Szlovákiában élő katolikusok számára. A kérdésben az elmúlt időszakban két évtized alatt annyi előrelépés történt, hogy mára majdnem minden - magyarok által lakott - egyházmegyének van olyan megbízott lelkipásztora, aki a magyar hívekért felel, ám az egyházmegyéken átnyúló integrált magyar anyanyelvű főpásztor kinevezésére továbbra sem került sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.