Közélet

Román pumák "mentettek életet" Szegeden + FOTÓK

Román pumák "mentettek életet" Szegeden + FOTÓK

2012. október 9., kedd
Román pumák "mentettek életet" Szegeden + FOTÓK

Magyar és román helikopterek összedolgozva végeztek mentési gyakorlatot kedd délelőtt. A szimuláció egyik helyszíne a szegedi repülőtér volt, ahova a katonai és mentőhelikopterek elszállították a "baleset" sérültjeit.

Ötödik alkalommal rendezték meg kedd délelőtt a "Cross Landing" elnevezésű kutató-mentő gyakorlatot, amely során egy lezuhant, tömegszerencsétlenséget okozó helikopter sérültjeinek elszállítását és ellátását szimulálták. A Magyar Honvédség szolnoki helikopterbázisának szervezésében megtartott akcióban ezúttal a katasztrófavédelmi feladatokban résztvevő társszervek (Országos Mentőszolgálat (OMSZ), Légimentő Nonprofit kht., Országos Rendőr-főkapitányság, BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság valamint a Hungarocontrol) is besegítettek - ezt a mentésre vonatkozó törvény tavalyi változása indokolta, amely a szervek összehangolt munkáját teszik lehetővé. A határ túloldaláról is érkezett segítség, a szimulált baleset sérültjeinek elszállításában egy román helikopter is hozzájárult. "A gyakorlat koncepciója szerint egy útvonalrepülést végrehajtó katonai szállítóhelikopter hajtóműve hibásodott meg, emiatt pedig kényszerleszállást kellett végrehajtania. Leszállás közben két, közúton haladó járműnek is nekiütközik, a balesetnek 14 könnyebb és súlyosabb sérültje is van. Elszállításukban a román kollégák is segítettek egy helikopterrel, a balesetet szenvedett embereket itt, Szegeden adtuk át az Országos Mentőszolgálat munkatársainak" - mutatta be a szimulációt

Bali Tamás

alezredes. A honvédség Mi-17-es helikoptere 12 fő sérült elszállítására alkalmas, a román oldalról besegítő IAR-330 "Puma" kapacitása jóval kisebb, azonban mozgékonyságának köszönhetően igen rövid idő alatt a baleset helyszínére érkezhet. Többször is bizonyítottak már a honvédség helikopterei a bajban, ők segítettek például a Kolontár mellett lévő iszaptározó gátjának átszakadásakor is. A magyar és román fél kölcsönös együttműködése már hagyományosnak mondható az alezredes szerint, az évente megrendezett mentőgyakorlat pedig kiváló tanulóterep mindkét ország pilótáinak, és a mentésben részt vett szerveknek egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.