Gazdaság

Román-magyar együttműködésben létrejött adatbázis

Román-magyar együttműködésben létrejött adatbázis

2012. október 26., péntek
Román-magyar együttműködésben létrejött adatbázis

Lexikonok szerkesztési elveit figyelembe vevő adatbázist hoz létre a szegedi Innoratio Kutatóműhely és a temesvári Szórvány Alapítvány.

A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 – 2013 keretében sikeres projektet valósít meg a szegedi Innoratio Kutatóműhely és a temesvári Szórvány Alapítvány. A CartTalent/HURO/1001/342/2.2.4. kódszámú, közel 36 000 eurós támogatással megvalósuló projekt márciusban vette kezdetét. A projekt során a partnerek a tehetségkutatás interdiszciplinális arculatának kialakítását tartották szem előtt, amely megköveteli a tehetségkutatásban több tudományterületen való alapvető jártasság megszerzését (pl. pszichológia, szociológia, regionális gazdaságtan). A megvalósításra tervezett nyolc hónap alatt a szakemberek közösen dolgoztak ki egy olyan módszert, amely a lexikonok szerkesztési elveit figyelembe vevő adatbázis kialakítását eredményezi. A projekt eredményeként egy koherens, térinformatikailag kezelhető adatbázis jött létre. A létrehozott elektronikus lexikon szócikkei különböző paraméterek alapján csoportosíthatók, ábrázolhatók. A két megye tehetségeinek tudomány, technika és művészetek szerinti kategorizált keresésére a gyakorlatban négy történelmi korszak szerint nyílik lehetőség (I. 1920-ig; II: 1945-ig; III. 1990-ig; IV. 2010 és napjainkig). Az adatbázis folyamatos interaktív bővítési lehetősége a tehetség zónák meghatározása mellett tehetséggondozási programok kidolgozására is lehetőséget nyújt. A projekt eredményeit disszemináló és prezentáló www.talentmaps.eu honlap magyar, román és angol nyelven egyaránt elérhető, ahol az érdeklődők további információkhoz juthatnak.

www.huro-cbc.euwww.hungary-romania-cbc.eu

Két ország, egy cél, közös siker! Jelen dokumentum tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unióhivatalos álláspontját

(X)

Magyarország Románi határon átnyúló együttműködés

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.