Szegedi pillanatképek 1956-ból + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A MEFESZ nagygyűlése a szegedi bölcsészkar Auditorium Maximumában, tüntetés a Széchenyi téren, szovjet tankok – az 1956-os forradalom szegedi pillanatait idézzük fel képriportunkkal, a Móra Ferenc Múzeum Legújabbkori Történeti Gyűjteményének a Fekete Házban őrzött fotóival.

Első képünkön: MEFESZ (Magyar Egyetemisták és Főiskolai Egyesületek Szövetsége), megalakuló nagygyűlés 1956. október 20-án, a szegedi egyetem bölcsészkari épületének Auditórium Maximum termében, Szeged, Ady tér 2. A képen Lejtényi András másodéves joghallgató felolvassa a MEFESZ szervezeti szabályzatát. Az asztalnál ülők közül felismerhető Perbiró József jogászprofesszor és Kiss Tamás másodéves joghallgató. A felvételt készítette 1956-ban: Liebmann Béla. Eredeti negatív: Magyar Nemzeti Múzeum /MNM/)


MEFESZ, megalakuló nagygyűlés 1956. október 20-án a szegedi egyetem bölcsészkari épületének Auditórium Maximum termében, Szeged, Ady tér. A képen Lejtényi András másodéves joghallgató felolvassa a MEFESZ szervezeti szabályzatát. Az asztalnál ülők közül felismerhető Perbíró József jogászprofesszor és Kiss Tamás másodéves joghallgató. A Lejtényi mellet álló harmadik diák Abrudbányai Iván. A közönség soraiban: Fodor Gábor kémikusprofesszor és Baróti Dezső egyetemi rektor. A felvételt készítette 1956-ban Liebmann Béla. (Eredeti negatív: MNM).


MEFESZ, megalakuló nagygyűlés 1956. október 20-án. A képen a nagygyűlés közönsége. A közönség soraiban felismerhető: Kendi József későbbi nemzetőr. A felvételt készítette 1956-ban: Liebmann Béla. (Eredeti negatív: MNM ff.)


Tüntetők a Kossuth szobor előtt a Klauzál téren 1956. október 25-én. Három nő előtérben.
A felvételt készítette: Liebmann Béla.

Balra: a szovjet címer leverése a Széchenyi téri emlékműről Szegeden, 1956 október végén. Egy férfi létrán mászik az emlékmű tetejére, hogy lefűrészelje a csillagot. A felvételt készítette Liebmann Béla. (Eredeti negatív: MNM)

Jobbra: tüntetők a Horváth Mihály utcán, Szeged, 1956. október 26-án. A felvétel feltehetően a sortűz előtt készült, mert a tömegben felismerhető Schwarcz Lajos a magyar zászlóval. Felvételt készítette 1956-ban: Liebmann Béla. (Eredet negatív: MNM)

Tüntetők, főleg 16-18 éves diákok a szegedi Tisza-hídra viszik a valahonnan leszedett vörös csillagot 1956 októberében, hogy bedobják a folyóba. Egyesek szerint a kendergyárról, mások szerint az egyetem valamelyik épületéről vették le a vörös csillagot. A felvételt készítette 1956-ban: Liebmann Béla. (Eredeti negatív: Móra Ferenc Múzeum)


A Móra Ferenc Múzeumra irányított 508 számú orosz tank a szegedi közúti híd feljárójánál, Szeged, 1956. november. A felvételt készítette: Liebmann Béla.


A Városházához tömött sorban a Szürke Bérház felől orosz tankok érkeztek az épület körülzárására. Csak egy orosz tank száma olvasható: 820, a többi sajnos nem. 1956. november 6. táján. A Városháza és a Bérház ablakában nemzeti színű zászló. A felvételt készítette: Liebmann Béla.


Orosz harckocsik a szegedi Kelemen és a Victor Hugo utca kereszteződésénél 1956. október-november. A felvételt készítette 1956-ban: Liebmann Béla. (Eredeti negatív: Magyar Nemzeti Múzeumi Fotótár)

Előző sztori

Fényképes időutazás – Budapest 1956-ban + FOTÓK

Következő sztori

JÁTÉK! Nyerjen belépőt Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán koncertjére!