Közélet

Szegedi pillanatképek 1956-ból + FOTÓK

Szegedi pillanatképek 1956-ból + FOTÓK

2012. október 22., hétfő
Szegedi pillanatképek 1956-ból + FOTÓK

A MEFESZ nagygyűlése a szegedi bölcsészkar Auditorium Maximumában, tüntetés a Széchenyi téren, szovjet tankok - az 1956-os forradalom szegedi pillanatait idézzük fel képriportunkkal, a Móra Ferenc Múzeum Legújabbkori Történeti Gyűjteményének a Fekete Házban őrzött fotóival.

Első képünkön: MEFESZ (Magyar Egyetemisták és Főiskolai Egyesületek Szövetsége), megalakuló nagygyűlés 1956. október 20-án, a szegedi egyetem bölcsészkari épületének Auditórium Maximum termében, Szeged, Ady tér 2. A képen

Lejtényi András

másodéves joghallgató felolvassa a MEFESZ szervezeti szabályzatát. Az asztalnál ülők közül felismerhető

Perbiró József

jogászprofesszor és

Kiss Tamás

másodéves joghallgató. A felvételt készítette 1956-ban:

Liebmann Béla

. Eredeti negatív: Magyar Nemzeti Múzeum /MNM/)

MEFESZ, megalakuló nagygyűlés 1956. október 20-án a szegedi egyetem bölcsészkari épületének Auditórium Maximum termében, Szeged, Ady tér. A képen Lejtényi András másodéves joghallgató felolvassa a MEFESZ szervezeti szabályzatát. Az asztalnál ülők közül felismerhető Perbíró József jogászprofesszor és Kiss Tamás másodéves joghallgató. A Lejtényi mellet álló harmadik diák

Abrudbányai Iván

. A közönség soraiban:

Fodor Gábor

kémikusprofesszor és

Baróti Dezső

egyetemi rektor. A felvételt készítette 1956-ban

Liebmann Béla

. (Eredeti negatív: MNM).

MEFESZ, megalakuló nagygyűlés 1956. október 20-án. A képen a nagygyűlés közönsége. A közönség soraiban felismerhető:

Kendi József

későbbi nemzetőr. A felvételt készítette 1956-ban: Liebmann Béla. (Eredeti negatív: MNM ff.)

Tüntetők a Kossuth szobor előtt a Klauzál téren 1956. október 25-én. Három nő előtérben. A felvételt készítette: Liebmann Béla.

Balra: a szovjet címer leverése a Széchenyi téri emlékműről Szegeden, 1956 október végén. Egy férfi létrán mászik az emlékmű tetejére, hogy lefűrészelje a csillagot. A felvételt készítette Liebmann Béla. (Eredeti negatív: MNM) Jobbra: tüntetők a Horváth Mihály utcán, Szeged, 1956. október 26-án. A felvétel feltehetően a sortűz előtt készült, mert a tömegben felismerhető

Schwarcz Lajos

a magyar zászlóval. Felvételt készítette 1956-ban: Liebmann Béla. (Eredet negatív: MNM)

Tüntetők, főleg 16-18 éves diákok a szegedi Tisza-hídra viszik a valahonnan leszedett vörös csillagot 1956 októberében, hogy bedobják a folyóba. Egyesek szerint a kendergyárról, mások szerint az egyetem valamelyik épületéről vették le a vörös csillagot. A felvételt készítette 1956-ban: Liebmann Béla. (Eredeti negatív: Móra Ferenc Múzeum)

A Móra Ferenc Múzeumra irányított 508 számú orosz tank a szegedi közúti híd feljárójánál, Szeged, 1956. november. A felvételt készítette: Liebmann Béla.

A Városházához tömött sorban a Szürke Bérház felől orosz tankok érkeztek az épület körülzárására. Csak egy orosz tank száma olvasható: 820, a többi sajnos nem. 1956. november 6. táján. A Városháza és a Bérház ablakában nemzeti színű zászló. A felvételt készítette: Liebmann Béla.

Orosz harckocsik a szegedi Kelemen és a Victor Hugo utca kereszteződésénél 1956. október-november. A felvételt készítette 1956-ban: Liebmann Béla. (Eredeti negatív: Magyar Nemzeti Múzeumi Fotótár)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.