Kultúra

A legendás hegedűvirtuózra emlékeznek + FOTÓK

A legendás hegedűvirtuózra emlékeznek + FOTÓK

2012. október 14., vasárnap
A legendás hegedűvirtuózra emlékeznek + FOTÓK

75 éve hunyt el a legendás hegedűvirtuóz, zeneszerző Hubay Jenő. Emlékére a Somogyi-könyvtár kiállítással egybekötött emlékkoncertet rendezett, a tárlat november 21-ig tekinthető meg.

Hubay Jenő,

eredeti nevén Huber Jenő, 1858. szeptember 15-én született Pesten. Első hegedűtanára édesapja, Huber Károly volt, az Operaház koncertmestere és a Konzervatórium hegedűtanára. 1873 őszétől Berlinben folytatta hegedűtanulmányait a korszak legkitűnőbb hegedűművészénél és tanáránál,

Joachim Józsefnél

. 1876 tavaszán befejezte tanulmányait, és visszatért Budapestre. Megismerkedett és összebarátkozott Liszt Ferenccel, többször előadták a XII. Rapszódiát és a Kreutzer-szonátát.

Henri Vieuxtemps utódja

1878 májusában

Liszt

tanácsára Párizsba utazott (itt-tartózkodása alatt változtatta nevét a magyarosabb csengésű Hubayra), és hamarosan a szalonok kedvelt hegedűse lett. Az elkövetkezendő években Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Magyarországon turnézott. Hamarosan visszatért Párizsba, hogy megismerkedjen

Henri Vieuxtemps

zeneszerzővel és hegedűművésszel, aki a fiatal magyar művészben látta utódját. Vieuxtemps javasolta Hubayt a brüsszeli Zeneakadémia professzori állásába. 1882. február 8-án nevezte ki a belga király Hubay Jenőt erre az európai fontosságú posztra.

A Zeneakadémián

Hubay négy és fél évet töltött ott, majd 1886 nyarán visszatért Magyarországra, hogy az Oktatási Minisztérium kérésére a budapesti Zeneakadémia hegedű tanszakának vezetője legyen. Budapesten telepedett le, és a koncertező virtuóz életstílusát felcserélte a zeneszerzőével és tanáréval, és Magyarország zenei életének egyik vezetője lett. Négy hegedűversenyt és számos más művet komponált. Hegedűversenyei témáját a magyar cigányzenéből merítette, de vannak a nagy német romantikusok stílusát folytató művei is. 1919-től 1934-ig a Zeneakadémia rektora volt. Hubay Jenő 1937-ben hunyt el.

Koncerttel, képpel és szöveggel is emlékezik a könyvtár

Hubay Jenőről festményekből és korabeli dokumentumokból rendezett kiállításokkal is megemlékezik a Somogyi-könyvtár az NKA által támogatott Országos Könyvtári Napok, illetve „hetek” rendezvénysorozatában. Véber Noémi festőművész Hubay-ihlette alkotásait is bemutatják az évforduló alkalmából. Érdekesség, hogy a művésznő a közelmúltban sikerrel szerepelt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. pályázatán, amelyen ugyancsak a zeneszerző muzsikájának hatására született motívumokat használta föl. A képeket október 16-ig láthatják az érdeklődők. "Csudálatosan szép, művészi egyéniségéhez simuló világot teremtett maga körül, előkelő lakában, hol nem egyszer látja vendégül finom lelkű hitvesével: Cebrián Róza grófnővel, a jeles tollú írónővel együtt a magyar és a külföldi arisztokraczia zenei és művészi életének szine-javát. A háború alatt fáradhatatlan odaadással ajándékozta meg művészetével a jótékonyságot, de fejedelmi szépségű hajlékának nagy konzerttermében is rendezgetett hangversenyeket a háborús jótékony czélok szolgálatára" - írta a Vasárnapi Újság 1917. június 3-i számában Hubay Jenő otthonáról. A művész első szegedi föllépéséről a város napilapjai, a Szegedi Híradó és a Szegedi Napló is terjedelmes cikkekben számolt be. A Vasárnapi Újság fotókkal illusztrált írásban mutatta be a zeneszerzőt. Temetésén Hóman Bálint kultuszminiszter mondott búcsúztatót, amelyet a Budapesti Szemlében olvashatunk. Az Új Idők irodalmi folyóirat ugyancsak nekrológban méltatta Hubay Jenő életművét – többek között ezeket olvashatjuk a könyvtár dokumentumaiból rendezett kiállításon, mely november 21-ig tekinthető meg. Október 11-én emlékkoncertet is rendeztek, melyen közreműködött Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész, a Hubay Társaság elnöke, Pécsiné Pánczél Mária hegedűtanár, Kálnay Zsófia magánénekes, zongorán Benedekfi István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.