Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Hétfői programajánló: Fényes Szabolcs és Elveszett férfiak + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Vajda Júlia szerkeszti azt az estet, mely keretében Fényes Szabolcsra emlékeznek este hét órától a Katolikus Ház dísztermében. A Millenniumiban színjátékos workshopot tartanak, míg az Olasz Kulturális Központban A meggyőződés és a retorika című könyvet mutatják be.

RITUÁLÉ – Színjátékos workshop a ΠαραSTUDIO – Paraliturgikus és Parateátrális Kutatások Műhelye szervezésében 9 órától a Millenniumi Kávéházban. Az amatőr színészpedagógiai munkacsoport tagjai, Punk Mária és Liszkai Tamás, valamint a ΠαραSTUDIO színjátszói által tartott tréningre Liszkai Tamásnál lehet jelentkezni a 06 30/289-5397-es telefonszámon, vagy az info@paraliturgikus.hu, illetve a iszkai.tamas@freemail.hu e-mail címeken.

A meggyőződés és a retorika című könyvet mutatják be 16 órakor az Olasz Kulturális Központban. A Szegedi Tudományegyetem Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéke tisztelettel meghívja Önt Carlo Michelstaedter A meggyőződés és a retorika című kötetének könyvbemutatójára, amelyet a VIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében rendeznek meg. A bemutatón közreműködik Ördögh Éva egyetemi docens, a kötet fordítója, Draskóczy Eszter és Müller Ágnes, doktoranduszok, valamint a kötet szerkesztői, Wenner Éva egyetemi adjunktus és Pál József egyetemi tanár.

Elveszett férfiak 19 órától a Reök-palotában a 17. Őszi Kulturális Fesztivál keretében. Horváth Csabát ezúttal a Dresch Quartet Fuhun című 2011-es albumán elhangzó Elveszett férfiak című dal, valamint Ady Endre versei inspirálták. Az előadásban Horváth Csabán kívül Krisztik Csaba, a Forte Társulat tagja is közreműködik. Zene: Dresch Mihály; rendező-koreográfus: Horváth Csaba.

Fényes Szabolcs 100 éves – erre emlékeznek 19 órától a Katolikus Ház dísztermében. „Ars poeticája: szép, kellemes, fülbemászó nótákat írni, hogy dalolhassa mérnök, jogász, bányász vagy a sarki fűszeres. Büszkén hirdeti, hogy: ’Nem csak a húsz éveseké a világ’, és abban a hitben él: ’Ugye, hogy nem felejtesz el!’ De hogyan is felejthetnénk el Fényes Szabolcsot, a csaknem félszáz operett, zenés játék, a több mint 130 film kitűnő komponistáját, a sok száz sláger híres zeneszerzőjét, a Fővárosi Operettszínház hajdani igazgatóját!” – írja Vajda Júlia, az est szerkesztője. Az esten közreműködik Vajda Júlia (ének), Blahó Attila (zongora), Kaszás László (basszusgitár), Szabó Csaba (dob). Vendég Csorba Kata és Andrejcsik István (ének).

Fényes Szabolcs a Magyar Rádió zongorakísérőjét alakítja a „Halló Budapest!” című filmben. A próbaéneklésre megjelent fiatal lány a korszak népszerű szubrettje, Bársony Rózsi. A rádiórendező szerepében Szakáts Zoltán. Tekintse meg a felvételt!

Folyamatos kiállítások, programok

Privát könyvtár – Sejben Lajos kiállítása látható a Somogyi-könyvtárban. A kisteleki születésű, Szegeden élő és alkotó festő, grafikus, szobrász alkotásaiból rendezett tárlat címe: Privát könyvtár. A különleges műtárgyak egy részének alkotására a művészt éppen a tárlat helye, a könyvtár inspirálta. Az így született „művészkönyvek” anyagában a papír és cellulóz mellett a fa, bőr, fém, textil is megjelenik. Sejben Lajos alkotásait november 22-ig láthatják az érdeklődők.

Október végéig látható Szekeres Erzsébet szövött falikép kiállítása Árpád-házi szentjeinkről a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg termében hétköznapokon 10-től 18 óráig. Szekeres Erzsébet textilművész Gödöllőn él. A legnőiesebb művészeti technikával, a textillel a Galgamente népművészetének és édesanyjának a hatására jegyezte el magát. A gödöllői hagyomány, a magyar népművészet és hite iránti mélységes elkötelezettsége képezik művészetének gyökereit. A három gyökérből keze alatt különleges fa nőtt ki. Jelen kiállítás témáját vallásossága ihlette. Különös, szinte törvényszerű egymásra találása a témának és a technikának. A gyapjúból szőtt faliszőnyeg középkori eredetű templomi tárgy, a hideg karzatokon tűnt föl, hátmelegítőként. Ha mintát vittek bele, az világi jellegű volt. Erre az eredendően szakrális térben használt tárgyra szőtte a művésznő szentjeit, és emelte a magas művészet rangjára az egyszerű kézműves technikát. Szekeres Erzsébet középkori magyar szentjeinket bemutató jelen kiállítása is híven tükrözi egész munkálkodását vezérlő művészi hitvallását: Hit, család, haza.

Ricz Géza festőművész Töredékek című kiállítása október 30-áig tekinthető meg a Belvárosi Mozi Kamaragalériájában. Ricz 1980-ban született Szabadkán. A kilencvenes évek elején utazások és a gördeszkázás kapcsán találkozott a graffiti-művészettel, amely azonnal rabul ejtette, s aminek stílusjegyei a mai napig megtalálhatók munkáiban. 2000-től a Szegedi Tudományegyetem szlavisztika, majd rajz szakain tanul. A hagyományos táblaképfestészet mellett számítógépes grafikával és murál festészettel foglalkozik. Ilyen jellegű munkákat készít, többek között, Párizsban, Prágában, Amszterdamban, Bornemouth-ban, Münchenben, Belgrádban, Budapesten, Győrben. A szegedi székhelyű Sub-Art kortárs művészeti egyesület egyik alapítója és elnöke. Művészetét a következőképp írja le: „Konkrét elmélet nem épül fel munkáim mögött, nem szeretem a belemagyarázott, beleerőltetett megfogalmazásokat, amelyek a művészettörténetben oly divatosak, viszont alkotásaimban kétségtelenül van egy bizonyos hangulat, egy bizonyos városi légkör, ami rögzül bennem, bennünk nap mint nap az utcákon járva. Mióta az eszemet tudom vonzottak a sikátoros lerobbant, kopott környékek, helyek. Mint például a szabadkai Szabadegyetem melletti fel nem épült mozi, vagy a vasúti rendező pályaudvarok, gyártelepek világa. Minden városnak, sőt környéknek meg van a maga „szaga”, ami mintegy hangulat lenyomatként vissza-visszatér”.

A városok szelleme – könyvkiállítás és bemutató október végéig várja az érdeklődőket a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A tárlat a Budapesti RKI Könyvtárának könyveiből mutat ízelítőt, melyek Románia városait és szellemét mutatják be a román nyelven olvasó és érdeklődő közönségnek. A kiállított regények, rövidprózák, monográfiák, útikönyvek és útinaplók romániai városokba kalauzolnak. A közönséget egy meghitt olvasósarok is várja, ahol fellapozhatják a kiállított könyveket. A kiállítást és olvasósarkot a közönség október végéig látogathatja.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton összesen 41 Munkácsy-festményt mutatnak be: kiállították a gigantikus méretű, több mint 7 méter széles és 4,5 méter magas Golgotát, illetve több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. Fontos tudni, hogy a Golgotát november 11-én elviszik a Móra Ferenc Múzeumból, helyére két alkotás érkezik a kultúrpalotába. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója lesz látható a december 16-áig látogatható tárlaton, melyet eddig harmincnyolcezren tekintettek meg.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Kultúra

Kegyetlen, de feledhetetlen bosszúsztori a Belvárosi Moziban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az Oldboy egy kegyetlen, de a maga módján mégis felemelő, és feledhetetlen katarzist ígérő dráma 120 percben.

Tovább olvasom

Aktuál