Az AudMaxban állítottak emléktáblát Baróti Dezsőnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Emléktáblát avattak Baróti Dezső irodalomtörténész, a szegedi bölcsészkar egykori dékánja, a szegedi egyetem egykori rektora emlékére pénteken a BTK Audiotrium Maximumában.

Csernus Sándor dékán hangsúlyozta, Baróti Dezső (1911-1994) pályája, életútja, bátor kiállása, szakmai és tudóskarrierje példaértékű volt kortársai és az utókor számára is. A tábla avatását a rektor volt kollégái, barátai, hallgatói kezdeményezték Baróti Dezső születésének tavalyi, századik évfordulója alkalmából. Azért az Auditorum Maximumban kap helyet a márványból és bronzból készült alkotás, mert 1956-ban itt alakult meg a Mefesz (Magyar Egyetemisták és Főiskolai Egyesületek Szövetsége) október 16-án, Baróti Dezső pedig támogatta a hallgatók követeléseit.

Az emlékbeszédet tartó Bihari József nyugalmazott múzeumigazgató elmondta, a rektor szeretetet, megértést sugárzó egyéniség volt, aki nagy diplomáciai érzékkel végezte tevékenységét. A vészterhes időkben is sikerült kiváló tanárokat megtartania a magyar szakon, mint Mészöly Gedeon, Koltay-Kastner Jenő, Halász Előd vagy Klemm Antal. Beszélt arról is, Baróti Dezsőnek irodalmi felkészültségével, kitűnő előadókészségével, franciás műveltségével sikerült átmentenie azt a hagyományt, amely a harmincas években jött létre a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának megalakulásával. Barótira nagy hatást gyakorolt Sík Sándor piarista rendfőnök, tanszékvezető egyetemi tanár, akiről később nagymonográfiát is írt.

1956-ben Baróti Dezső alakította újjá a szegedi Eötvös Loránd Kollégiumot. A forradalom és szabadságharcban betöltött szerepe miatt menesztették az egyetemről, később letartóztatták. Szabadon engedése után a Petőfi Irodalmi Múzeumban dolgozott, valamint Radnóti Miklós hagyatékát gondozta. 1991-ben az SZTE díszdoktorává fogadta. Az egykori rektor olyan méltó utódokat tudott hagyományozni, mint többek között Kovács Sándor Iván, Ilia Mihály, Bíró Ferenc, Grezsa Ferenc, Csetri Lajos, Csaplár Ferenc vagy Juhász Antal – sorolta Bihari József.

A beszédek után a dékán Mészáros Rezső korábbi rektorral leplezte le az új emléktáblát.

Előző sztori

Titkolt szerelem – Márai Máriája + FOTÓK

Következő sztori

A cukorbetegségről nem csak cukorbetegeknek a TIK-ben + VIDEÓ