Bulvár

Átlépte az egymilliárdot a Facebook felhasználók száma

Átlépte az egymilliárdot a Facebook felhasználók száma

2012. október 4., csütörtök
Átlépte az egymilliárdot a Facebook felhasználók száma

Átlépte az egymilliárdot a Facebook felhasználóinak száma, a közösségi portálnak június óta 45 millió új felhasználója van.

Mark Zuckerberg

alapító-vezérigazgató saját profilján jelentette be csütörtökön, hogy a közösségi hálónak több mint egymilliárd aktív felhasználója van havonta. A cég ugyanakkor nehéz időket él meg manapság: a vállalat májusi, elsődleges részvénykibocsátása nem volt zökkenőmentes, és a befektetők komolyan aggódnak a cég bevételnövelő képessége miatt. A vezetőségnek az elégedetlenkedő részvényesek jogi lépéseivel is számolnia kell. "Nehéz időszakot élünk most meg, és ez nem segít a közhangulaton, de a csapat igyekszik arra koncentrálni, amit közösen építünk" - mondta el Zuckerberg az amerikai Today című televíziós műsor csütörtök reggeli adásában. A cég közleménye szerint az egymilliárdos határt kaliforniai idő szerint szeptember 14-én 12 óra 45 perckor érte el a felhasználók száma, akik közül 600 millióan mobiltelefonról érik el a közösségi oldalt. A 28 esztendős Zuckerberg a portált mobiltelefonról elérő felhasználók bevételnövelő potenciáljáról is beszélt az interjúban. "Ötmilliárd embernek van mobiltelefonja a világon, így sokkal több ember elérésére is képesnek kellene lennünk, és növelnünk kell a területen a felhasználói bázisunkat" - húzta alá. A vállalat szerint 1,13 billió like-ot kattintgattak el a felhasználók azóta, hogy 2009 februárjában elindult ez a szolgáltatás. A Facebookra kitett hirdetések jelentős részét kifejezetten a felhasználók "tetszésének" begyűjtésére fejlesztik ki a vállalatok. A vezérigazgató szerint egy Facebook felhasználó átlagéletkora 22 év, és Brazília, India, Indonézia, Mexikó, valamint az Egyesült Államok rendelkezik a legtöbb Facebook-taggal. A Facebook-felhasználók aránya - a lakosság számához viszonyítva - Észak-Amerikában 44,97 százalék, Dél-Amerikában 33,92, Európában 29,96, Ázsiában 6,68, Afrikában 5,15 és Ausztráliában 42,14 százalék a socialbakers.com adatai szerint.

A Facebook számokban, avagy a világ 3. legnépesebb országa

A Facebook csütörtökön bejelentette, hogy aktív felhasználóinak a száma elérte az egymilliárdot. Íme néhány adat, amely mutatja a közösségi portálnak a világban betöltött súlyát. Ha a Facebook ország lenne, a világ harmadik legnépesebb állama lenne Kína (1,34 milliárd lakos) és India (1,17 milliárd lakos) után. "Lakóinak" több mint a fele, azaz mintegy 600 millió fő, mobilkészülék segítségével kapcsolódik a hálózatra, 522 millió felhasználó pedig naponta látogat az oldalra. Az Egyesült Államokban él a legtöbb Facebook-felhasználó, szám szerint 166 millió, őt követi Brazília (58 millió), India (55 millió), Indonézia (47 millió) és Mexikó (58 millió) a socialbakers.com portál adatai szerint. A Facebook az országok többségében az elsőszámú közösségi portál. A ritka kivételek között van Oroszország, ahol ugyan 10 millió felhasználója van, de megelőzi az Odnoklassznyiki és a Vkontaktye, valamint Kína, ahol blokkolják. A távol-keleti ország saját Facebookja, a Renren amúgy már több mint 125 millió tagot számlál. A Facebook hálózatán 140,3 milliárd "barátság" kötetett. A "like", azaz "tetszik" gombot több 1130 milliárdszor nyomták meg. A portálon összesen 219 milliárd fotót tettek közzé, 62,6 millió zeneművet hallgattak meg 22 milliárd alkalommal a Facebook közlése szerint. A Facebooké volt az amerikai történelem második legnagyobb tőzsdei bevezetése. Harmincnyolc dolláros bevezető árral a tranzakció keretében május 18-án 16,02 milliárd dollár értékben keltek el a részvényei. Egyedül a Visa hitelkártya cég tőzsdei bevezetése volt sikeresebb, 17,9 milliárd dollárral 2008-ban. Azóta a részvény mintegy 40 százalékot veszített az értékéből. A Facebook júliusban jelentette be – a tőzsdei bevezetés utáni első eredményismertetéskor – hogy 1,18 milliárdos forgalom mellett negyedéves nettó vesztesége 157 millió dollárt tett ki. A Facebook teremtette meg a világ legfiatalabb milliárdosait: főnöke, Mark Zuckerberg és a társalapító Dustin Moskovitz mindössze 28 éves. A részvények árfolyamának zuhanása 8,1 milliárd dollárjába került Mark Zuckerbergnek a Forbes magazin szerint, amely szeptemberben a leggazdagabb amerikaiak rangsorában 36. helyre sorolta be a Facebook-tulajdonost 9,4 milliárd dolláros becsült vagyonnal. Június végén a Facebooknak 3976 alkalmazottja volt, és közölte, hogy "ezreket" kíván felvenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.