Közélet

A biodiverzitás megőrzését hangsúlyozzák az állatok világnapján

A biodiverzitás megőrzését hangsúlyozzák az állatok világnapján

2012. október 4., csütörtök
A biodiverzitás megőrzését hangsúlyozzák az állatok világnapján

A biológiai sokféleségről és az állatokról tart előadást a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön délután a budapesti Szimpla Kertben az állatok világnapja alkalmából. A vendégek többek között megtudhatják, hogy miért fontos a tigrisek jelenléte Ázsia vadonjaiban, és hogy milyen szerepe van a hiúzoknak az erdők élővilágában.

Az október 4-i világnap célja felhívni a figyelmet a vadon élő állatok, valamint a házi- és haszonállatok fontosságára. A WWF Magyarország kiemelt célja a biológiai sokféleség megőrzése, illetve hogy felhívja a figyelmet arra, hogy akár egyetlen faj eltűnése is ökológiai katasztrófához vezethet - hangsúlyozta a világszervezet magyarországi képviselete az MTI-hez eljuttatott közleményében. Ahhoz, hogy egy terület életközössége egészségesen működjön, a baktériumoktól a csúcsragadozókig valamennyi fajnak jelen kell lennie. Ha az emberi behatás miatt egy-egy faj egyedszáma túlságosan megfogyatkozik vagy teljesen eltűnik a területről, annak ökológiai katasztrófa lehet a vége. Az egyik legnagyobb veszélyben a tápláléklánc csúcsán található csúcsragadozók vannak. Az ő feladatuk természetes úton szabályozni a növényevők állományait, amelyek ennek hiányában túlszaporodnak, hatalmas károkat okoznak a növényzetben, és ezzel további állatfajok helyi fennmaradását veszélyeztethetik. A nagyragadozók azonban világszerte veszélyben vannak, élőhelyük területének csökkenése és az orvvadászat miatt számuk egyre fogy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.